božićna trpeza /

Isprobajte ovo fino blagdansko jelo: juneći odrezak u umaku od crnog vina

Božićna trpeza svake godine ponudi nešto novo. S tom mišlju uputili smo se danas u Majstor Kuhar skuhati neko fino blagdansko jelo. Na meniju nam se našla junetina

24.11.2015.
19:58
VOYO logo

Sastojci za 4 osobe:

Juneća leđa – 800 g

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crno vino – 500 ml

Umak od pećenja  - 200 ml

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhnje za šlag – 100 ml

Batat – 600 g

Jaje – 2 kom

Brašno – 200 g

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sol – po želji

Papar – po želji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chilly – po želji

Zvijezdasti anis – 3 kom

Cimet – 1 štapić

Piment – 3 zrna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinčić – 3 zrna

Ulje za prženje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šečer  - 100 g

Priprema: 

U posudi rastopiti šećer, te ga karamelizirani, polako zaliti crnim vinom te nastaviti kuhati. U vino dodati cimet, piment, zvijzdasti anis i klinčić prethodno usitnjenog u mužaru te staviti u filter vrečicu za čaj (kako bi nam bilo lakše kasnije koristiti vino bez procijeđivanja).

Vino kuhamo dok se ne reducira odnosno ne postane gušče strukture.  Za to vrijeme kuhani batat protisnuti kao pire, blago rashladiti dodati jaje i brašno koliko je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začiniti sa soli, paprom i chilliem. Na pleh ili kalupa za muffine raspodijeliti batat te zapeći u pečnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 15 minuta.

Meso peči na tavi s obe strane, posoliti i staviti u pečnicu da se zrije oko 5 minuta ovisno o jačini pečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tavi gdje se prepeklo meso staviti umak od pečenja te kuhano reducirano vino koje smo procijedili.  Dodamo vrhnje i kratko prokuhamo.

Serviramo na tanjur ružice od batata i pečeno meso koje prelijemo sa umakom od vina. 

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo