Ovaj prekrasan recept za najbolji gratinirani krumpir uključuje slaganje tanko narezanog krumpira s gustim vrhnjem i naribanim sirom u posudu za pečenje, a zatim pečenje dok se krema ne zgusne i prekrije krumpire u bogatom, kremastom umaku. Sastojci za najbolji gratinirani krumpir su:
- 1 kg crvenih krumpira, oguljenih i narezanih na vrlo tanke ploške
- 1 i pol žličica soli
- ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
- 120 grama sitno ribanog parmezana
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- Maslac za namastiti posudu za pečenje
- Svježi timijan, za posluživanje
Kada želite pripremiti ovaj recept za najbolji gratinirani krumpir, najprije zagrijte pećnicu na 180°C i postavite rešetku za pećnicu u srednji položaj. Namažite maslacem posudu za pečenje. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte krumpire sa soli i paprom dok se ne ujednače. Na dno pripremljene posude za pečenje u jednom sloju posložite neke od ploški krumpira, s rubovima koji se preklapaju. Preko krumpira pospite četvrtinu sira, a zatim sir prelijte četvrtinom vrhnja. Ponovite s preostalim krumpirom, sirom i vrhnjem, oblikujući 4 sloja. Odozgo prelijte ostatke vrhnja za kuhanje. Gratinirani krumpir stavite u pećnicu i pecite, nepokriveno, 60 do 75 minuta, ili dok krumpir ne omekša kad ga probodete nožem i ne porumeni na vrhu. Ostavite jelo da odstoji 10 minuta. Pospite svježim timijanom, ako koristite, a zatim poslužite najbolji gratinirani krumpir. Dobar tek!