Često čujemo izraz "mirisi i okusi Dalmacije", a nije riječ samo o samo marketinškoj frazi i izumu, o čemu svjedoči i veliki broj aromatičnih i ljekovitih biljaka koje rastu na obroncima Dalmacije, okupane rekordnim brojem sunčanih dana. Upravo je to, s oskudnim padalinama i rijetkim kamenitim tlom, dalo bogatstvo snažne i upečatljive arome, okusa i ljekovitosti. Ovi dalmatinski začini uljepšati će vaše obroke.
Kao prvi dalmatinski začin donosimo bosiljak. Bosiljak je slatkog i ugodnog mirisa te je jedan od omiljenih začina u mnogim rafiniranim kuhinjama svijeta, posebno u Mediteranu. Koristi se u pripremi povrtnih juha, umaka, tjestenine, u pripremi lakših jela od mesa, peradi, ribe i plodova mora, te kao začin u preljevima za salate. Bosiljak također nadopunjuje nekoliko čajeva. Djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv probavne smetnje, grčeva i bolova.
Dalmatinski začini koji se moraju spomenuti su ružmarin i origano. Ružmarin je biljka čije ime potječe od latinskog ros (ruža) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je njezin rast vrlo povoljan zbog morskog povjetarca koji daje vlagu. Više od tisuću godina bio je vrlo cijenjen začin i prirodni lijek. Ružmarin se široko koristi u mediteranskoj i južnoeuropskoj kuhinji. Izvrstan je začin za juhe, variva od povrća, meso, sve vrste pečenja i mekane sireve.
Origano je začinska i ljekovita biljka. Udomaćen na Mediteranu, neophodan je u mediteranskoj kuhinji, poznat je kao neophodan začin u pripremi pizza. Dobar je kao dodatak tortiljama, umacima, jelima s rajčicom, janjetinom ili povrćem.
Ovo su neki dalmatinski začini koji se često koriste zbog svoje ukusne arome i izvrsno idu uz mnoštvo jela.