Domaći curry umak najbolji je umak
Curry umak potječe s indijskog potkontinenta, a riječ dolazi od indijske tamilske riječi "Kari" što znači umak ili juha koja se jede s rižom.
Sastojci za curry umak:
2 žlice ulja od kikirikija
1 žlica margarina
1 veliki luk, nasjeckan
2 žlice mljevenog češnjaka
1 žlica mljevenog svježeg korijena đumbira
2 žlice mljevenog korijandera
2 žlice mljevenog kima
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog crnog papra
1 žličica kajenskog papra
¼ žličice mljevene kurkume
2 rajčice
2 serrano papričice, bez sjemenki
pola šalice svježeg cilantra
pola šalice jogurta
3 šalice vode
Priprema curry umaka:
Zagrijte ulje i margarin u maloj tavi ili woku na srednje jakoj vatri kako biste započeli pripremu curry umaka. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane vrlo smeđ, 10 do 15 minuta. Nemojte kuhati nedovoljno ili će curry umak imati čudan okus.
Luku dodajte češnjak i đumbir. Pirjajte dodatne 2 minute. Prebacite smjesu u procesor hrane i miješajte dok ne postane glatka. Nemojte ispirati procesor hrane.
Stavite izmiksanu smjesu luka u veliki lonac. Umiješajte korijander, kumin, cimet, crni papar, kajenski papar i kurkumu. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta i ima konzistenciju poput paste za pravi curry umak.
Rajčice, čili papričicu i cilantro izmiješajte u procesoru hrane dok ne postane glatko. Dodajte u smjesu luka i miješajte na laganoj vatri, kuhajući vlagu iz rajčice i paprike. Dodajte jogurt malo po malo, neprestano miješajući da se ne zgruša.
Miješajte smjesu u procesoru hrane dok ne postane glatka za savršen curry umak. Vratite u lonac, dodajte vodu i pojačajte vatru. Dovedite curry umak do vrenja. Pokrijte lonac i kuhajte 3 do 5 minuta. Smanjite vatru i pirjajte dok ne postignete željenu gustoću curry umaka.
403 Forbidden