Carpaccio od hobotnice uključuje tanke kriške kuhane hobotnice sa svijetlim citrusnim preljevom koji čini impresivno jelo koje se može poslužiti kao predjelo ili lagano glavno jelo. Priprema carpaccia od hobotnice lakša je nego što mislite.
Sastojci potrebni da se pripremi carpaccio od hobotnice su:
- 1 hobotnica, očišćena
- 1 glavica luka, oguljena
- 1 stabljika celera
- 1 srednja mrkva
- 4 zrna crnog papra
- 2 lista lovora
- sol i papar
- Sok od 1 limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- Svježi peršin, za ukrašavanje
Kako biste pripremili carpaccio od hobotnice najprije u veliki lonac ulijte dovoljno vode i ubacite luk, celer, mrkvu, papar u zrnu i lovor te pustite da prokuha. Stavite hobotnicu u lonac i pustite da se kuha oko 70-90 minuta dok ne omekša i bude kuhana. Hobotnicu zatim ocijedite i narežite na 4-5 otprilike jednakih komada. Uzmite praznu plastičnu bocu, prerežite je na pola ostavljajući i bazu i oko 20 cm visine boce netaknutima. Vrhom oštrog noža probušite 5-6 rupica u podlozi koje će služiti za otjecanje viška tekućine.
Stavite jedan komad hobotnice na dno boce i nastavite slagati komade jedan za drugim tako da se lijepo priljube. Ravnim predmetom, poput poklopca staklenke, pritisnite prema dolje kako biste čvrsto stisnuli komade hobotnice i uklonili višak tekućine. Odrežite stranice boce tako da budu u ravnini s visinom sadržaja. Cijelu stvar čvrsto zamotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 24 sata. Kada ste spremni za posluživanje, odmotajte i razrežite plastiku. Hobotnica je trebala postati jedna čvrsta kocka da od nje možete rezati tanke ploške kao da režete šunku. Rasporedite hobotnicu u krugovima na veliki pladanj. U maloj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, malo soli i papra. Preljev pokapajte preko carpaccia od hobotnice te ukrasite nasjeckanim svježim peršinom prije posluživanja. Dobar tek!