Brusnica ili uvin čaj? Koji čaj odabrati? Kada piti čaj od brusnice, a kada uvin čaj? Izaberite čaj za sebe prema vlastitim potrebama.
Prednosti čaja od brusnice
Brusnice sadrže biljne spojeve koji imaju zaštitno antioksidativno djelovanje. Čaj od brusnice vjerojatno je najpoznatiji po liječenju infekcija mokraćnog sustava. Smatra se da redovita konzumacija čaja brusnice korisna za zdravlje srca. Djeluje povoljno na poboljšanje ravnoteže kolesterola, snižavanje krvnog tlaka i smanjenje spoja zvanog homocistein. Brusnice sadrže biljni spoj koji može smanjiti rizik od čira na želucu i raka želuca uzrokovanih bakterijama.
Brusnice su jedan od najboljih izvora hrane ursolne kiseline, biljnog spoja s antioksidativnim, protuupalnim i potencijalnim antikancerogenim učincima.
Dobrobiti čaja od brusnice su velike, stoga ako još niste počeli piti čaj od brusnice vrijeme je da počnete.
Prednosti uvinog čaja
Uvin čaj poznat je kao čaj koji ima velike dobrobiti za bubrege. Pospješuje mokrenje i može pomoći u smanjenju nakupljanja mokraćne kiseline, koja se nakuplja kada bubrezi ne eliminiraju loše tvari učinkovito. To zauzvrat može pomoći u sprječavanju stvaranja bubrežnih kamenaca.
Alantoin, koji je aktivni spoj u uvinom čaju, pokazao je sposobnost umirivanja kože i ubrzavanja zacjeljivanja rana.
Kao adstringentna biljka, uvin čaj pomaže u toniranju tkiva u vašem probavnom traktu i ima učinak sušenja. To pomaže smirivanju upale i vraćanju vodenaste stolice u normalu.
Bez obzira odaberete li uvin ili čaj od brusnice nećete pogriješiti.