Blanširanje mahuna uključuje kuhanje mahuna kratko vrijeme, a zatim brzo hlađenje stavljanjem u ohlađenu vodu. Ako se pravilno izvrši, ovaj proces uništava enzime i bakterije u mahunama koje će promijeniti okus i boju kada se smrznu.
Kako bi započeli blanširanje mahuna, potrebno ih je oprati. Mahune operite pod svježom tekućom vodom kako biste uklonili ostatke i prljavštinu. Blanširanje mahuna bi također trebalo ukloniti prljavštinu, tako da ne morate temeljito čistiti mahune. Zatim odrežite vrhove mahune, ukoliko je mahuna jako dugačka prerežite ju po pola.
Zatim zagrijte lonac vode do vrenja, koristeći otprilike jednu litru za svaka 2.5 kilograma mahuna. Ako blanširate samo šaku ili dvije mahuna, ne morate precizno mjeriti. Po želji, dodajte sol u vodu radi okusa. Kada voda proključa, u nju stavite mahune.
Dok se mahune kuhaju, pripremite posudu sa hladnom vodom i ledom. Nakon 2 do 4 minute, ovisno o količini vode, mahune su skuhane i izvadite ih iz lonca na vatri i stavite u posudu sa hladnom vodom. Mahune držite u hladnoj vodi jednako onoliko dugo koliko ste ih kuhali.
Nakon ovog postupka vaše mahune su blanširane. Ocijedite ih i ostavite na kuhinjskoj krpi nekoliko minuta kako bi se malo osušile. Uz ovaj jednostavan način za blanširanje mahuna zadržati ćete dobar okus, ali i hrskavost u mahunama.