Ako volite prozračne i lagane biskvite, a imate višak bjelanjaka, najbolji izbor je naš recept za biskvit od bjelanjaka za tortu. Svoju je popularnost stekao krajem 19. st. u Sjevernoj Americi. Ime je dobio zbog svoje bjeline, lakoće i prozračnosti. Prozračnost i bjelinu daju mu bjelanjci, koji su osnovni sastojak ove slastice. Nakon pečenja tučeni snijeg od bjelanjaka ostat će, zahvaljujući vinskom prašku, čvrst i neće splasnuti.
Potrebno je:
- 1 bjelanjak
- 1 čaša od 2 dcl šećera u prahu
- 1 žlica soka od limuna
- 2 žlice ključale vode
- 1 žlica praška za pecivo
Postupak
U dublju a užu posudu staviti 1 bjelanjak, šećer, sok od limuna i 2 žlice vrele vode. Mutimo mikserom 4-5 minuta, na kraju dodamo 1 žlicu praška za pecivo.
Lim za pečenje obujma ma 24 cm obložimo papirom stavimo umućenu masu i pečemo jedan sat na 100 stupnjeva i prije hladimo 1 sat. Biskvit od bjelanjaka za tortu je gotov.