U većini je obiteljskih domova dječji prostor krcat igračkama koje se nalaze ili na podu ili u nelijepim kutijama koje stoje u svakom kutu. Ali to uopće ne mora biti tako. Jedna mama iz Melbourna, koja je ujedno i dizajnerica interijera, radi čuda od dječjih soba, koje postaju prekrasan kutak u domu - i za opuštanje i za učenje.

Lisa (33) pomaže roditeljima s preuređenjem bez posezanja duboko u džep.

Djeci je jako važan izgled sobe

Ona već više od 12 godina radi na dječjim sobama i vlasnica je tvrtke Ziink Interiors. "Nije lako svaki dan djecu izvoditi van na igranje. Osjećam da će, ako im osigurate privlačan interijer, radije ostajati doma i ondje se igrati. U svakom će slučaju biti sretnija nego u sobi zatrpanoj kojekakvim glupostima", kaže Lisa.

Kad su ona i suprug renovirali kuću, shvatili su da je njihovoj kćeri Georgiji dosadno stalno se igrati na istom mjestu i s istim stvarima pa su osmislili razne vrste uzbudljivih kutaka za nju.

"Uz kutak za čitanje, dječju kuhinju, umjetnički odjeljak i još svašta drugo, moja kći ima slobodu odlučiti što će u kojem trenutku raditi, a da se ne dosađuje", kaže Lisa.

"Radila sam s djecom od dvije do 12 godina i nevjerojatno je koliko je tim mališanima važan dizajn prostora. Boje, tonovi, teksture, svjetlo i iskorištenost prostora vrlo su važne stavke za umove u razvoju", dodaje.

"Čak i ako imate malo prostora, još uvijek možete stvoriti brojne kutke i igrališta. Korištenjem ormarića i polica možete stvarno definirati prostor. Izbor sagova također pomaže."

Ogromne kutije za igračke su dosadne

Kad je riječ o oblikovanju dječjeg prostora, Lisa uvijek drži spavaće sobe jednostavnima i neutralnima sa sličnim shemama boja, a prostor za umjetnost i igraonice moraju biti svijetle, poticajne i davati raznovrsne mogućnosti učenja.

I najvažniji dio - skladišne jedinice! "Skladišne jedinice za mene su uvijek na vrhu popisa u igraonicama jer je djeci važno znati gdje im stoje igračke i kako su raspoređene", kaže Lisa.

"Nisam veliki obožavatelj velikih kutija s igračkama, u kojima se nalazi baš sve. Ne samo da je to vrlo neuredno, već se dijete i brže zasiti ako ima sve igračke odjednom. Njihovim odvajanjem dopuštate djetetu da se usredotoči na jednu aktivnost i zadrži pozornost na njoj dulje vrijeme."

Savjeti za uređenje bez mnogo ulaganja

Kanite li potrošiti više novca, Lisa preporučuje ulaganje u velike stavke poput kreveta, skladišnih jedinica i dekoracije.

"Da, možete kupiti super skup ili super jeftin jastuk, koji u većini slučajeva služi istoj svrsi. Hoće li super jeftini jednako dugo trajati? Možda da, možda ne, ali kad mu dođe vrijeme, barem ćete znati da na njega niste puno potrošili", kaže Lisa za Daily Mail.

Ona je sklona umjetnički kutak premjestiti u drugu prostoriju kako bi razbila monotoniju jedne sobe. Kćeri je kupila velika platna po kojima njih dvije zajedno slikaju.

Roditeljima savjetuje da otkrivaju pogodnosti kupnje preko interneta, eBaya, na sniženjima, ali i da sami izrađuju dekoracije. Osim što ćete proći jeftinije, dodat ćete i osobni pečat u dom.