Play ponuda

SVE PO ŠPAGI: / Male tajne ljudi čije su kuće uvijek blistavo čiste

Image
Foto: Thinkstock

Kod vas je sve čisto i na svom mjestu samo vikendom, eventualno do utorka? Nemojte misliti da je u svačijoj kući tako - pogledajte što rade oni kojima je sve i uvijek blistavo.

29.5.2016.
8:20
Thinkstock
Play ponuda

Većina osoba ima lošu naviku da sređuje kuću sporadično, odnosno da s vremena na vrijeme organizira veliko spremanje i detaljno čišćenje. Za to je potrebno najčešće "žrtvovati" vikend ili nekoliko dana, a ova naporna aktivnost dovodi do iscrpljenosti, upale mišića, bolova u tijelu, pada imuniteta, pa i bolesti.

Uz nekoliko dobrih navika kuća će uvijek biti uredna i čista, tako da nepozani gosti mogu banuti u bilo kojem trenutku.

Image
UKLONITE SVAKU MRLJU! /

Za čišćenje su vam dovoljne namirnice koje ionako stalno koristite

1. Uvijek sve vraćaju na mjesto

Garderobu kada se presvuku, suđe nakon kuhanja i jela, knjige i časopise kada ih pročitaju: ništa se ne ostavljaju tamo gdje mu nije mjesto.

Odredite mjesto za svaku stvar u domu, posebno za ključeve, mobitele, novine, daljinske upravljače i ostavljajte ih tamo gdje bi trebalo. Prvih nekoliko dana možda će vam biti neobično svaku stvar ostavljati na njeno mjesto, ali ubrzo ćete to raditi mehanički.

Ovo će vam uštedjeti puno vremena i energije prilikom sređivanja kuće, a nikada neće postojati krš i nered. Posebnu pažnju obratite na kuhinju, sve začine i posuđe vraćajte na mjesto odmah nakon upotrebe.

Image

URADI SAM: Proljetno čišćenje pretvorit će se u mačji kašalj uz ove jednostavne savjete

Image

URADI SAM: Proljetno čišćenje pretvorit će se u mačji kašalj uz ove jednostavne savjete

2. Svaki dan naprave barem nešto

Obrišu prašinu ili pokupe paučinu čim je ugledaju, usisavaju sobu po sobu, svakoga dana po jednu...

Nemojte određivati dane kada ćete usisavati prašinu ili prati kupaonicu, već to radite prema potrebi. Čim primijetite da se skupila prašina, da se nešto zaprljalo, odmah to sredite, nemojte sebi reći: 'To ću preko vikenda kad budem sređivala i ostatak kuće'.

3. Svatko u kući ima svoje obaveze

I nitko ne zabušava. Nikada. Niti prigovara 'zašto baš sada'...

Najurednije je domaćinstvo u kojem svaki član obitelji ima neki zadatak. Mala djeca se mogu pobrinuti za to da sitnice u domu stavljaju na svoje mjesto ako ih ostali ukućani razbacaju, a stariji bi se trebalo podijeliti na one koji su zaduženi za usisavanje, izbacivanje smeća, ribanje podova, pranje prozora... Tako će svako snositi i odgovornost ako ne izvrši svoju obavezu

4. Koriste kvalitetne proizvode za čišćenje

Umjesto starih krpa koristite specijalne krpe od mikrovlakana, koje puno brže apsorbiraju prašinu i prljavštinu pa ne troše toliko energije onoga tko čisti. Isto se odnosi i na kemijska sredstva, kvalitetnija imaju mnogo bolji i duži učinak.

5. Imaju li novca

Plaćaju nekog da čisti umjesto njih

Play ponuda
Play ponuda