Dr. Michael Mosley pronašao je potencijalno štetne bakterije koje uzrokuju trovanje hranom na kuhinjskim elementima samo sat vremena nakon čišćenja antibakterijskim sredstvom. 12 sati poslije, dramatične količine bakterija i gljivica počele su kolonizirati radne površine, pokazalo je istraživanje objavljeno u BBC-ovoj emisiji "Trust Me I'm a Doctor". Međutim, nema mjesta za paniku jer većina tih bakterija su bezopasne, a mogu biti čak i korisne, s obzirom na prošla istraživanja koja su pokazala da osnažuju imunitet i poboljšavaju mentalno zdravlje.
Kako biste se zaštitili od potencijalno štetnih bakterija i gljivica, dr. Mosley savjetuje da kuhinjske krpe i spužve održavate suhima koliko god možete te da ih namačete u izbjeljivaču barem jednom tjedno. Također, preporuka je da koristite posebnu podlogu za rezanje samo mesa, a posebnu za sirovo povrće. Čišćenje octom ili sapunicom sasvim je dovoljan način dezinfekcije kuhinjskih površina. Neki ljudi također stavljaju spužvice i kuhinjske krpe u perilicu suđa ili mikrovalnu pećnicu da bi se bakterije temeljitije uništile, piše Daily Mail.