NIJE SVE IZGUBLJENO / Imate mrlju od mokraće na madracu? Ovaj trik riješit će vas neugodnog mirisa

Image

Spasite svoj madrac od nezgoda vašeg ljubimca ili djeteta

16.6.2024.
11:56
VOYO logo

Nezgode se događaju. Bez obzira imate li u kući kućne ljubimce ili malu djecu koja se uče mokriti na kahlicu, mogli biste imati mrlje od urina na madracu. Iako to može biti prilično neugodno, nemojte se uzrujavati. Uz nekoliko predmeta za čišćenje i malo strpljenja, možete spasiti svoj madrac od neugodnih mirisa.

Kako ukloniti mrlje i miris urina?

Evo kako možete ukloniti mrlje i miris urina s madraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vam je potrebno:

  • Ubrusi ili bijele krpe
  • Deterdžent za pranje rublja
  • Četka za ribanje s mekim vlaknima
  • Soda bikarbona
  • Usisavač
  • Destilirani bijeli ocat
  • 3% vodikov peroksid
  • Boraks za pranje rublja
  • Gumene rukavice
Image
Foto: Shutterstock

Postupak:

Svježe mrlje od urina obrišite ubrusima kako biste upili što više urina.

Prvi način je da pomiješajte 1/2 čajne žličice deterdženta za teško pranje rublja s jednom šalicom tople vode. Umočite četku za ribanje s mekim vlaknima u smjesu. Izribajte madrac od vanjske strane mrlje prema sredini. Obrišite područje suhom krpom kako biste upili višak vlage. Vlažno, očišćeno područje pospite slojem sode bikarbone. Ostavite madrac da se suši na zraku nekoliko sati. Svim madracima potrebno je nekoliko sati da se osuše, no vrijeme sušenja može varirati ovisno o materijalu. Proces sušenja možete ubrzati otvaranjem prozora ili uključivanjem stropnog ventilatora. Kad se osuši, usisavačem za presvlake uklonite sodu bikarbonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pazite što radite /

Kako ukloniti mrlje s rublja i pet pogrešaka pri pranju koje će sve samo pogoršati

Image
pazite što radite /

Kako ukloniti mrlje s rublja i pet pogrešaka pri pranju koje će sve samo pogoršati

Drugi način uklanjanja mrlja od urina na madracu je s pomoću sode bikarbone. Starije mrlje od mokraće zahtijevaju dublje čišćenje koje može potrajati i do 12 sati sušenja. Ovisno o starosti mrlje i biološkim komponentama urina (mačja mokraća je najgora), možda ćete morati upotrijebiti više od jedne metode čišćenja ili ponoviti korake kako biste uklonili sav neugodan miris. Koristite jedno po jedno sredstvo za čišćenje, počevši sa sodom bikarbonom, dok ne miris ne nestane.

Image
Foto: Shutterstock

Treći način je s pomoću sode bikarbone i vode. Za gustu pastu pokušajte dobiti omjer tri dijela sode bikarbone i jedan dio vode. Nanesite pastu na mrlju od urina i četkom s mekim vlaknima utrljajte pastu u vlakna madraca. Po potrebi pomiješajte još paste. Ostavite pastu da se suši na zraku najmanje četiri sata kako bi lakše apsorbirala molekule mirisa mokraće. Za još dublje čišćenje pričekajte 24 sata. Koristite ventilator kako biste ubrzali proces. Kad se osuši, usisajte područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako soda bikarbona ne odradi posao, pokušajte s malo octa. Jednostavno poprskajte zamrljana područja čistim destiliranim bijelim octom. Miris octa bit će jak, ali će nestati kako se madrac suši, piše Real Simple.

POGLEDAJTE VIDEO: Čišćenje i pranje bez kemikalija: Iako zvuči teško, izvedivo je

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo