začas gotovo / Nemate puno vremena za čišćenje? Evo kako očistiti cijeli dom za samo 30 minuta

Image
Foto: Shutterstock

Ako vam se netko najavio u zadnji tren, a dom vam nije čist, na ovaj način možete riješiti taj problem u 30 minuta

5.6.2024.
17:23
Shutterstock
VOYO logo

Ako morate na brzinu pospremiti svoj dom, još uvijek postoji mnogo načina da napravite vidljivu razliku u otprilike pola sata. Profesionalni čistači su podijelili svoje savjete i trikove za kratku, ali produktivnu rutinu čišćenja.

Uz takvo čišćenje će vam ostaviti više slobodnog vremena i potrošit ćete manje energije na kućanske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sređivanje kupaonice

Zbog nakupljene prljavštine i dlaka, kupaonica će brzo postati jedna od najzahtjevnijih prostorija za čišćenje, ali možete napraviti veliku promjenu u samo 30 minuta. Floritza Espinal, direktorica u tvrtki Conrad New York Midtown, kaže da plan u tri koraka može učiniti vašu kupaonicu blistavo čistom.

Prvo trebate pošpricati sredstvo za čišćenje kupaonice po najprljavijim mjestima u kupaonici – u tušu, WC-u i umivaoniku – i ostaviti sredstvo za čišćenje 10 minuta da se aktivira. "Dok to traje, odvojite 10 minuta i pobrišite sve", kaže ona. Nakon što sprej za čišćenje obavi svoj posao, dolazi do posljednje runde čišćenja. "Obrišite kupaonicu, izribajte sve kemikalije i lagano obrišite podove 10 minuta", dodaje Espinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Usredotočite se na prostor za goste

Kada pozivate društvo u svoj dom, uvijek je dobra ideja dati prioritet čistoći zajedničkih dijelova vašeg doma. Diana Rodriguez-Zaba, predsjednica tvrtke ServiceMaster Restoration by Zaba u Chicagu, kaže da je dobar način da pojednostavite čišćenje svog doma kada odredite gdje će vaši gosti odsjesti.

Image
ČAROLIJA ZA ČIŠĆENJE /

Ovaj prirodni sastojak čisti sve površine i otklanja neugodne mirise

Image
ČAROLIJA ZA ČIŠĆENJE /

Ovaj prirodni sastojak čisti sve površine i otklanja neugodne mirise

Hoće li većinu vremena provoditi viseći na kauču u dnevnoj sobi? Ostaju li prenoćiti u jednoj od vaših spavaćih soba za goste? "Utvrđivanje gdje će provoditi većinu vremena pomoći će vam da odredite na koja područja kuće se trebate usredotočiti na čišćenje u tom kratkom vremenu", objašnjava ona. Za pospremanje u otprilike 30 minuta, Rodriguez-Zaba kaže da je organizacija ključna da bi vaš dom izgledao čišće. "Ljudi su prirodno privučeni simetrijom i redom, stoga uredno posložite svoje ukrasne jastuke na kauč i složite tu dekicu ili prekrivač", kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam gosti dolaze navečer, prigušite svjetla kako biste stvorili ugodan ambijent i zapalite svijeće. Ako vam gosti stižu tijekom dana, Rodriguez-Zaba predlaže da izbjegavate otvaranje svih roleta jer će svijetla kuća učiniti prašinu i prljavštinu u vašem domu vidljivijom golim okom.

Image
Foto: Shutterstock

Poslužite se ručnim usisivačem

Kako biste brzo pospremili svoj dom kada nemate vremena, Rodriguez-Zaba kaže da će mali ručni usisavač biti vaš najbolji prijatelj. Dok potpuno, temeljito usisavanje cijelog vašeg doma može zahtijevati više vremena, svoj dom možete jednostavno očistiti ručnim usisavačem za manje od 30 minuta. Prođite kroz svoj dom i usisajte sve male, vidljive ostatke, kaže Rodriguez-Zaba, posebno one koji se nakupljaju na vašem tamnijem namještaju, ili sva mjesta gdje su ostatci najočitiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Uljepšajte svoj kućni ured

Imati uredan kućni ured bez nereda može potaknuti produktivnost. "Umjesto da čekate da se mali nered nakupi u vašem radnom prostoru, počnite čistiti nakon svakog radnog dana kako bi sljedeći dan bili fokusirani i produktivni", kaže Anna Caricari, profesionalna čistačica iz Floride.

Ona preporučuje da odvojite 30 minuta da sve vratite u red. Vratite pribor za pisanje u ladicu, zgužvane papire ili omote stavite u kantu za smeće, a posuđe vratite u kuhinju, obrišite radni stol i stolicu kako biste spriječili nakupljanje prašine i nježno mekom vlažnom krpom očistite tipkovnicu i ekran računala ili prijenosnog računala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Očistite kuhinju

Da biste izvršili 30-minutnu rutinu brzog čišćenja u svojoj kuhinji, počnite s iznošenjem smeća i zamjenom krpa, kaže Amanda Day, 25-godišnja stručnjak za čišćenje.

Zatim uzmite sve što ne pripada kuhinji i stavite na mjesto gdje pripada. Odvojite vrijeme da otvorite hladnjak i napravite popis onoga što se može baciti. "Hrana kojoj je istekao rok trajanja ili ostaci? Vrijeme je da je izbacite i napravite mjesta u hladnjaku i uklonite neugodne mirise,", savjetuje Day.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate plinski štednjak, Day kaže da rešetke gornjeg plamenika štednjaka stavite u sudoper s vrućom vodom i sapunicom te ih potopite dok čistite radne ploče. "Pošpricajte sve radne površine i uređaje, velike i male, s otopinom pola octa-pola vode, zatim obrišite krpom od mikrovlakana", kaže Day, piše Real Simple.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: O trovanjima zbog nape i bojlera: 'Česti su slučaj, oko 95 posto je neispravnih propusnih dimnjaka u Hrvatskoj'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo