Jedna komentatorica otkrila je da se nakon 18 godina braka s partnerom koji hrče nedavno prebacila u drugu sobu, što joj je bila najbolja odluka ikad

Britanski liječnik Karan Raj na TikToku često dijeli korisne medicinske savjete. Nedavno je parovima poručio da im dijeljenje kreveta s partnerom može donijeti više štete nego koristi te da će se bolje naspavati u odvojenim krevetima.

"Zapravo biste uvijek trebali spavati sami jer nas pokreti druge osobe ili njihovo hrkanje sprječavaju da uđemo u REM fazu dubokog sna koja nam je potrebna da se tijelo odmori", tvrdi Raj.

Većina parova ima različite cikluse spavanja, što znači da zbog dijeljenja kreveta jedna ili pak obje osobe mogu biti kronično neispavane.

"Usto, da bismo zaspali temperatura tijela nam mora pasti. Dijeljenje kreveta s nekim povećava nam tjelesnu toplinu pa nam treba duže da utonemo u san", dodao je liječnik.

Video je skupio gotovo milijun lajkova i stotine komentara korisnika TikToka.

"Napokon neki benefiti toga što sam vječni samac", "Volim svog supruga, ali mrzim dijeliti krevet s njim", "Nakon 18 godina braka napokon sam se prebacila u drugu sobu zbog partnera koji hrče. Najbolji potez ikad", pisali su.

Kvalitetniji san uz partnerov miris

Međutim, bez obzira na riječi stručnjaka, kanadsko sveučilište British Columbia lani je objavilo rezultate istraživanja koji kažu kako nam partnerov miris pomaže za bolji san.

U studiji je sudjelovalo 155 ispitanika, a znanstvenici su ih tražili da spavaju s košuljom koju je nosio njihov partner, a nakon toga s čistom i opranom košuljom. Kvaliteta sna je praćena tijekom četiri noći, a bolje su spavali oni ispitanici koji su osjećali miris partnera preko košulje, čak i kada to nisu ni znali.

Sudionici studije u prosjeku su čvrsto spavali oko devet minuta dulje kada su bili izloženi mirisu partnera. Istraživanje je pokazalo i razlike među spolovima pa su tako košulje s mirisom partnera poboljšale san žena, što su znanstvenici objasnili njihovom "većom potrebom za sigurnošću".