Održavanje / Što su lišajevi? Kako očistiti kamen od lišaja?

Image
Foto: Pixabay

Primijećujete zelene ili crne mrlje na kamenoj površini u svom dvorištu i ne možete to oprati? Vjerojatno se radi o lišajevima. Saznajte što su točno lišajevi i kako očistiti kamen od lišaja.

10.5.2023.
9:36
Pixabay
Play logo

Lišajevi su kombinacija bakterija ili algi i nekoliko vrsta gljivica. Bakterije osiguravaju hranu za gljive, dok struktura poput biljke zadržava vlagu i hranjive tvari za bakterije. Taj se proces naziva simbioza, kada dva različita oblika života rade zajedno kako bi jedan drugome bili od koristi. Kao rezultat toga, lišajevi mogu rasti vrlo brzo. No, kako očistiti kamen od lišaja?

Lišajeva se vrlo teško riješiti, pa će vam za to trebati specijalizirana sredstva za čišćenje. Potražite sredstvo za čišćenje koje sadrži natrijev hipoklorit, također poznat kao mliječni izbjeljivač. Ova je tvar jača od običnog izbjeljivača, ali je još uvijek sigurna nakon što se ispere i osuši. Ovaj izbjeljivač razgrađuje i gljivice i bakterije koje trebaju jedna drugu za preživljavanje, što znači da možete jednostavno isprati i izribati lišajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada želite očistiti kamen od lišaja jednostavno poprskajte ili zalijte svoju otopinu na lišaj i ostavite da se osuši. Imajte na umu da će ova otopina ubiti biljke, stoga izbjegavajte korištenje odmah uz travnjak. Također biste trebali izbjegavati nanošenje kada se predviđa kiša, jer posljednje što želite je da kišna oluja spere sav vaš naporan rad. Otopinu trebate ostaviti na kamenu najmanje 2 sata kako bi izbjeljivač uništio lišajeve. Nakon toga isperite područje i ostavite da se osuši. Ovaj način za čišćenje kamena od lišaja već je gotov te sada všaa kamena površina izgleda kao nova.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo