Ali kako biste bili sigurni da će vaš roštilj godinama raditi najbolje što može, morate povremeno obaviti čišćenje roštilja. Evo kako se obavlja čišćenje roštilja.
Da biste očistili roštilj, počnite tako da ga pustite da se zagrije. Pričekajte najmanje 30 minuta da ekstremna temperatura opeče zalijepljenu hranu ili masnoću. Zatim umočite žičanu četku u kantu tople, sapunaste vode i izribajte sav ugljik s rešetki. Neka se roštilj skroz ohladi.
Sada uklonite rešetke roštilja i šipke kako biste ga pripremili za čišćenje. Započnite tako što ćete staviti sve rastavljene dijelove roštilja u kantu tople vode i malo sapuna za posuđe.
Nakon što se rešetke i ploče namoče, izvadite ih i izribajte žičanom četkom. Za jako tvrdoglavu nakupinu, pomiješajte pastu od bijelog octa i sode bikarbone i nanesite je izravno na najgore stvrdnute dijelove. Čisto isperite sve površine, pazeći da temeljito osušite rešetke od lijevanog željeza kako biste izbjegli hrđanje. Temeljito očistite sve komadiće ili hrđu i premažite ih uljem kako biste stvorili zaštitni film prije ponovne upotrebe.
Čišćenje roštilja može biti pomalo zahtjevno i neugodno, ali je neophodno za održavanje higijene, sprječavanje nakupljanja masnoće i produžavanje životnog vijeka roštilja.