Jeste li se ikada zapitali kako očistiti zagoreni lonac? Bez obzira na to je li vam večera potpuno spaljena ili vam tave s vremenom postaju sve prljavije, na kraju ćete morati imati ribanje na sudoperu. A za ovo je najbolji način, što brže to bolje! Iz tog smo razloga donosimo vam pet metoda čišćenja zagorjenog lonca. Nastavite čitati kako biste saznali kako očistiti zagoreni lonac - i pogledajte koje su metode najučinkovitije!
Soda bikarbona + ocat
Prednosti: Ova metoda koristi povoljne ostave koje većina ljudi ima pri ruci. Kako to funkcionira: Napunite svoju prljavu posudu jednakim dijelom vode i octa. Smjesu zakuhajte, a zatim dodajte 2 žlice sode bikarbone. Maknite s vatre i ostavite da se namače do 15 minuta. Bacite tekućinu u odvod, a zatim spužvom ili podlogom za ribanje izbrišite preostale izgorjele komade. Ako mrlje ostanu, nanesite pastu od sode bikarbone pomiješane s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije ponovnog ribanja.
Limun
Prednosti: Ovo je izvrsna prirodna metoda čišćenja koja ne zahtijeva nikakve jake kemikalije. Kako to funkcionira: Narežite 2-3 limuna i posložite ih u svoju prljavu posudu. Stavite posudu na srednje jaku vatru i napunite je s dovoljno vode da jedva prekrije limune. Vodu s limunom prokuhajte 5-8 minuta, a zatim maknite posudu s vatre. Znat ćete da je posuda spremna za posljednje ribanje kad počnete vidjeti čestice hrane kako plutaju na površini vode. Odbacite limune i ocijedite vodu. Isperite vrućom, čistom vodom i upotrijebite podlogu za ribanje ili četku za otpuštanje i uklanjanje zalijepljenih dijelova.
Prijatelj čuvara šipki
Prednosti: Ove stvari djeluju čarobno brzo i proizvod su za čišćenje koje možete koristiti na raznim drugim površinama u vašem domu. Napravljen od oksalne kiseline, Bar Keepers Friend je kiselkast poput octa ili limunovog soka - ali mnogo jači.
Kako to funkcionira: Prljavu posudu stavite pod vruću vodu i ocijedite. Zatim, noseći gumene rukavice, napravite pastu tako što ćete utrljati nekoliko žlica Bar Keepersa zajedno s zaostalom vodom u prljavoj posudi. Namažite pastu preko spaljenih ostataka u tavi i ostavite da odstoji 60 sekundi. Ne dopustite da više sjedi - ovo znači posao. Nakon 60 sekundi temeljito isperite tavu vrućom vodom, a zatim spužvom, četkom ili podlogom za ribanje očistite opuštenu spaljenu hranu. Ponovite ovaj postupak, ako je potrebno, za sve tvrdoglave mrlje.
Aluminijska folija + soda bikarbona
Prednosti: Aluminijska folija nije samo za prekrivanje ostataka, već je i prilično učinkovit alat za čišćenje koji se vjerojatno već nalazi u vašem ormaru.
Kako to radi: Isperite prljavi lonac vrućom vodom i ocijedite. Zatim obilno pospite s 2 žlice sode bikarbone. Dodajte nekoliko žličica vruće vode natrag u posudu za oblikovanje paste sa sodom bikarbonom, a zatim počnite ribanje komadom zgužvane folije veličine golf loptice. Ribanje nastavite dok se svi izgorjeli ostaci ne podignu, a zatim isperite vrućom vodom sa sapunom da završite čišćenje.
Tableta za perilicu posuđa
Prednosti: Ako posjedujete perilicu posuđa, vjerojatno već imate kantu pri ruci. Kako to funkcionira: Uzmite jezičak perilice posuđa iz spremnika i isperite prljavu posudu vrućom vodom. Zatim počnite lagano trljati tavu pod toplom vodom jezičkom za perilicu posuđa. Ribajte dok se svi ostaci hrane ne podignu, a zatim isperite toplom vodom.