Svi volimo jesti dobro pripremljenu i kvalitetnu hranu bogatu svim potrebnim hranjivim sastojcima, no užurbani tjedni ritam često ne ostavlja dovoljno vremena za višesatno stajanje za štednjakom. Dobar primjer su Boris Jovičić, 35-godišnji TV reporter i sportski novinar koji je zbog prirode svojeg posla često na terenu, ali jako mu je važna kvalitetna prehrana, uz neki moderan twist kojim Boris svojim jelima dodaje osobni pečat. Slično vrijedi i za 25-godišnju Lauru Rehak, specijalisticu digitalne prodaje, koja najradije bira domaće pripremljenu povrće i ribu, no otkako je odselila od roditelja i krenula u pustolovinu zvanu samostalni život, tek se počinje snalaziti u kuhinji.
Spas za sve gurmane koji vole jesti domaće pripremljene, hranjive i ukusne obroke je Ledo smrznuta hrana koja dolazi u praktičnim pakiranjima, brzo je gotova, a zbog postupka brzog smrzavanja čuva okus namirnica i zadržava sve nutrijente, što znači da dobivamo sve hranjive tvari potrebne za zdravlje našeg organizma. Ledo smrznuta hrana je očišćena, narezana i spremna za brzu i jednostavnu pripremu, što nam znatno olakšava pripremu jela. Boris i Laura s nama su podijelili svoja dva omiljena recepta, a zatim su zajedno uživali u pripremljenoj hrani.
Pire od graška, losos na žaru i hrskavi čips od batata
Boris je pripremao jedan od svojih najdražih specijaliteta, Ledo filet losos pečen na grill tavi, a za prilog se odlučio na pire od graška te čips od batata. Boris je za pripremu pirea koristio Ledo smrznuti grašak koji je stavio kuhati u dobro posoljenu vodu. Zatim je očistio luk i mrkvu, narezao ih na manje komadiće te stavio kuhati zajedno s graškom. Nakon što je povrće omekšalo, Boris ih je ubacio u blender začinio i dobro izblendao kako bi dobio fini, kremasti pire.
Za pripremu čipsa od batata, batat je potrebno oprati, oguliti koru i narezati na tanje ploške tako da batat nakon pečenja ostane hrskav, ali da se ne prepeče. Na protvan obložen papirom za pečenje Boris je stavio ploške batata i začinio ih s nekoliko kapi maslinovog ulja te malo soli i papra. Batat se peče u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva Celzijusa i to nekih tridesetak minuta uz povremeno okretanje ploški, sve dok ploške ne postanu hrskave i poprime zlatnu boju na rubovima.
Sada je vrijeme za pripremu Ledo Losos fileta koje je prije pečenja potrebno odmrznuti. Za pripremu ribe, istaknuo je Boris, vrijedi jedno pravilo. Za pečenje tanjih fileta kakvi su i Ledo Losos fileti, ribu je dovoljno peći na grill tavici otprilike tri minute s jedne strane i tri minute s druge strane, i tako ćete dobiti savršeno pečen losos. Dok se losos peče, Boris je pripremio brzi i klasični umak koji savršeno ide uz ribu, a priprema se od zagrijanog maslinovog ulja i češnjaka.
Sastojci za Borisov pire od graška, pečeni losos i čips od batata:
• Ledo smrznuti grašak 400 grama
• Ledo Losos filet 400 grama
• Batat
• Mrkva
• Crveni luk
• Češnjak
• Maslinovo ulje
• Sol i papar
Dobar tek!
Riblji filet u hrskavoj panadi, pire krumpir i carska mješavina povrća
Laura Rehak nam je pokazala vrlo jednostavan recept, idealan za mlade koji su još početnici u kuhanju, a vole fino jesti. Kako nam je otkrila, jedan od njezinih omiljenih recepata, idealan za dane kada nema mnogo vremena za kuhanje, sastoji se od Ledo 100% ribljih fileta u hrskavoj panadi pečenog u pećnici, uz koji se kao prilog poslužuje Ledo carska mješavina, od cvjetova brokule i cvjetače te kolutića mrkve, a Laura uz to još voli pripremiti i pire krumpir te fini umak od maslinova ulja, češnjaka i vrhnja za kuhanje.
Na početku pripreme Laura je oprala i ogulila krumpir, a zatim ga je narezala na kockice i stavila kuhati u vruću i malo posoljenu vodu. Dok se krumpir kuhao, Laura je stavila kuhati i Ledo carsku mješavinu koju je također stavila kuhati u zavrelu vodu u koju je dodala malo soli. Dok se povrće kuhalo, krenula je s pripremom filet za pečenje. Laura je komade Ledo 100% ribljih fileta stavila na lim za pečenje koji je prethodno obložen papirom za pečenje i pekla u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih s uključenim ventilatorom na oko 25 minuta, sve dok filet nije dobio lijepu zlatno žutu boju i postao hrskav.
Nakon što je Ledo carska mješavina kuhana, Laura ju je prebacila u vatrostalnu posudu i prelila s otopljenim maslacem. Kada se krumpir skuha, dodaje mu se malo maslaca i mlijeka kako bi pire bio što kremastiji i ukusniji, a potom ga se zgnječi u fini pire i začini po želji. Na kraju, Laura je pripremila umak od češnjaka, maslinovog ulja i vrhnja za kuhanje koji se izvrsno slaže s ribljim filetom, povrćem i pire krumpirom.
Sastojci Laurin riblji filet s pire krumpirom i carskom mješavinom povrća:
• Ledo 100% riblji filet u hrskavoj panadi 240 grama
• Ledo carska mješavina 400 grama
• Krumpir
• Maslac
• Mlijeko
• Vrhnje za kuhanje
• Maslinovo ulje
• Češnjak
• Sol i papar
Dobar tek!
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom Ledo Plus u skladu s najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.