SLUČAJNO ILI NE? / Objavljen je datum krunidbe kralja Charlesa III.: Zanimljivo, poklapa se s važnim danom za Meghan Markle i princa Harryja

Image
Foto: Profimedia

Krunidba kralja Charlesa III. održat će se u subotu, 6. svibnja, u Westminsterskoj opatiji, objavila je Buckinghamska palača

11.10.2022.
20:10
Profimedia
Play logo

Camilla Parker Bowles, kraljica supruga, bit će uz kralja Charlesa III. i također će biti okrunjena na povijesnoj ceremoniji. Kralj je postao monarh nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II., a krunidba će obilježiti simboličnu proslavu njegove nove vladavine, piše BBC.

Uz mnogo svečanosti i rituale, kralj će biti pomazan kao suveren i kruna će mu biti stavljena na glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvažnijih datuma u povijesti

Krunidba kralja Charlesa III. bit će prva nakon gotovo 70 godina, posljednja je bila za Elizabetu II. u lipnju 1953., i prva koja će se održati u subotu od Edwarda VII. 1902. Još nije poznato hoće li tada biti državni praznik ili ne, s tim da je državni praznik već zakazan za početak tog tjedna u ponedjeljak, 1. svibnja.

shimmer fallback
shimmer fallback
Image
NIKAD ISPRIČANO, NIKAD VIĐENO /

Netflix će 'dotući' kraljevsku obitelj: Nakon smrti Elizabete II. slijedi priča o posebnom odnosu Philipa i 'prijateljice'

Buckinghamska palača je naznačila da će ceremonija kombinirati drevno i moderno - rekavši da će biti "ukorijenjena u dugogodišnjoj tradiciji", ali će također "odražavati ulogu monarha danas i gledati prema budućnosti". Camilla, kraljica supruga, bit će okrunjena kao dio službe, na sličnoj, ali jednostavnijoj ceremoniji krunidbe kralja.

Kralj Charles će na krunidbi imati 74 godine - najstariji novi monarh koji je okrunjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj će datum ujedno biti i četvrti rođendan njegovog unuka Archieja, sina princa Harryja i Meghan Markle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Naime, krunidbe se održavaju u londonskoj Westminsterskoj opatiji više od 900 godina, a srednjovjekovna crkva je mjesto za ceremoniju koja je mješavina vjerskog i ustavnog simbolizma. Nadbiskup Canterburyja predvodit će pomazanje, blagoslov i posvećenje kralja Charlesa.

Charles je s 4 godine bio na krunidbi majke

Ceremonija krunidbe Elizabete II. trajala je gotovo tri sata, ali kraljevski izvori sugeriraju da će ceremonija sljedeće godine biti kraća, raznovrsnija i s puno manjim brojem uzvanika. 1953. unutar opatije izgrađene su privremene tribine koje su dopuštale 8000 gostiju. No trenutni kapacitet opatije je oko 2200, što će vjerojatno biti limit za iduću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Tadašnji princ Charles s četiri godine bio je među uzvanicima koji su pratili majčinu krunidbu. Pozornost će se posvetiti tome kako bi mogao prilagoditi ceremoniju vlastitoj krunidbi - kao što je formulacija njegove prisege ili hoće li u službi biti multivjerski element.

Play logo

Monarsi tradicionalno sjede u stolici kralja Edwarda iz 14. stoljeća i okrunjeni su krunom svetog Edwarda iz 17. stoljeća od punog zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daju im se simboli njihove kraljevske uloge - kugla, žezlo i prsten - i, ako se slijedi predložak prethodnih krunidbe, održat će se procesija kroz glavni grad, u kojoj će se nalaziti Gold State Coach na konjsku vuču. Kasnije tog dana, novookrunjeni monarh obično se pojavi na balkonu Buckinghamske palače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo