"Bio je iznimno srdačna i topla osoba i vrlo talentiran dizajner, a njegova jedinstvena vizija, osjećaj za ljepotu i empatija ostavit će neizbrisiv trag", napisao je u priopćenju za medije predsjednik švicarske tvrtke Johann Rupert, koji nije naveo uzrok smrti.

Maturanti iz domova dobili maturalnu večer

Od Ebaza se na društvenim mrežama oprostila i njegova prijateljica Suzy Menkes, britanska modna novinarka i kritičarka, koja je, unatoč tomu što službeni razlog smrti nije otkriven, napisala da je riječ o komplikacijama prouzročenim koronavirusom.

Voljela ga je Natalie Portman

Elbaz je obilježio svijet mode svojim koktel haljinama, najčešće crnim. Rado su ih nosile holivudske zvijezde, među kojima glumica Natalie Portman.

Elbaz je bio rodom iz Maroka, a karijeru je započeo u New Yorku uz američkog dizajnera Geoffreya Beenea.

Zatim ga je angažirao Guy Laroche, a godine 1988. preuzeo je zahtjevnu zadaću kreativnog direktora i dizajnera prêt-à-porter linije modne kuće Yves Saint-Laurent.

Modnoj kući Lanvin pridružio se 2001. a godine 2010. dizajnirao je kolekciju za švedskog konfekcijskog giganta H&M.

Modnu kuću Lanvin napustio je 2015., a njegov je odlazak šokirao modni svijet. U službenom priopćenju stajalo je da je uzrok razlaza razmimoilaženje u viziji između Albera i Lanvinove vlasnice, Shaw-Lan Wang kao i izvršne direktorice Michele Huiban.

No modnim je svijetom već kružila njegova izjava o tomu da između njega i kuće ima 'nesuglasica'. Sam je na odlasku pojasnio da se ne radi o njegovoj odluci već o odluci kompanije te je skromno zahvalio svima koji su s njim stvarali Lanvin dulje od desetljeća.

Nekoliko godina poslije udružio je snage sa švicarskom globalnom tvrtkom za luksuzne proizvode Richemont da bi stvorio vlastiti brend - "AZ Factory".