ŠEF IZ NOĆNE MORE / Mračne tajne u blistavom carstvu malog tiranina: Omiljeni kuhar celebova prijeti radnicima, krade napojnice, ima 'kompleks Boga'...

Image
Foto: Profimedia

Salt Bae tužen je sedam puta u dva grada u kojima ga se optužuje za izvlačenje napojnica, spolnu i rasnu diskriminaciju i kršenje zakona o zapošljavanju

26.4.2023.
22:17
Profimedia
Play logo

Nusret Gökçe, nadimkom Salt Bae, turski je mesar, kuhar, zabavljač i ugostitelj čija je tehnika pripreme i začinjavanja mesa postala internetski meme u siječnju 2017. Uz to je vlasnik Nusr-Et lanca luksuznih steak housea.

Inače, Salt Bae danas je u javnosti kritiziran te ga se definita kao "malog tiranina", jer su njegovi bivši zaposlenici razotkrili navodnu kulturu straha u njegovom blistavom carstvu restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši zaposlenici iznijeli gnjusne stvari o Salt Baeu

Kuhar gladan slave - poznat po svojim odrescima od zlatnih listića od 1.500 eura - optužen je za uzimanje napojnica konobarima i otpuštanje prestravljenog osoblja iz hira. Turski mesar stekao je bogatstvo od 40 milijuna funti s 22 blistave mesnice diljem svijeta otkako je postao viralni hit na Internetu.

No, pogođen je s ukupno sedam tužbi u dva grada u kojima ga se optužuje za izvlačenje napojnica, spolnu i rasnu diskriminaciju i kršenje zakona o zapošljavanju. A kaznio ga je kazneni sud u Turskoj nakon što je prijetio ubojstvom konobaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Insider progovorilo je devet bivših zaposlenika koji su s njim radili u šest restorana. Carstvo Salt Bae izgleda "zlatno izvana, ali je "živi užas iznutra", rekao je bivši barmen u Nusr-Etu u Londonu. Jedan menadžer koji je radio s njim u New Yorku i Miamiju rekao je da se Salt Bae umislio kao internetska slavna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegov svijet nije bio ništa drugo nego Instagram i slava. Senzacija je bio samo on. Na kraju je dobio taj kompleks boga", dodao je.

Image
'INVALID SAM' /

Slavna glumica otkrila da ima neizlječivu bolest te je šokirala priznanjem: 'Poželjela sam samoj sebi smrt'

Image
'INVALID SAM' /

Slavna glumica otkrila da ima neizlječivu bolest te je šokirala priznanjem: 'Poželjela sam samoj sebi smrt'

Drugi bivši zaposlenik u Mykonosu usporedio ga je s diktatorom. Ostali su tvrdili da vlada macho kulturom straha i da je bio sklon favoriziranju i nepredvidivim otkazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naredio je osoblju bizarnu stvar

Barmen u Londonu usporedio je radno okruženje s filmovima Igre gladi, rekavši da osoblje nikad nije znalo hoće li dobiti otkaz prije kraja smjene. Domaćica u istom steakhouseu opisala je bijedu osoblja koje je stalno bilo u strahu očekujući da će dobiti otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znaš gleda li te", rekla je, misleći na njegove sunčane naočale koje su mu zaštitni znak. "Vrlo je neugodno biti u njegovoj blizini", dodala je. Rekla je da je jedna kolegica dobila otkaz na licu mjesta nakon što je slučajno razbila čašu ispred Salt Baea, a drugi konobar nije primljen jer se šefu "nije svidjela njegova košulja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Insider je rekla: “Ako mu se nešto ne sviđa, gotov si, nema otkaznog roka, ništa. Kažu ti da odmah odeš." Također je tvrdila da je Salt Bae bio bijesan kad restoran nije bio zauzet pa je zato jednom prilikom naredio osoblju da glumi mušterije koje čekaju u redu vani.

U međuvremenu, bivši zaposlenici u Mykonosu i Dubaiju tvrdili su da je tražio od zaposlenika restorana da ga izmasiraju. U tužbi iz kolovoza 2021., koju je podnijelo pet proizvođača mesa u Nusr-Et New Yorku, pisalo je da Salt Bae ima "agresivan stil upravljanja".

Tvrdili su da je šef često psovao osoblje i krivio ih za pogreške svojih kolega. Petorica muškaraca dovezena su iz Istanbula kako bi kuhali u kuhinji na Manhattanu, ali kažu da su umjesto toga natjerani da čiste zahode te im je odbijeno plaćanje prekovremenog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef iz noćne more

Odvjetnik Salt Baea rekao je da je slučaj "prijateljski riješen". U drugoj tužbi u New Yorku u studenom 2021., barmenka Elizabeth Cruz rekla je da je bila ponižena kada joj je menadžer naredio da se prvi dan presvuče u "kratku suknju, visoke potpetice i da gornji dio otkrije".

Latino konobar Angelo Maher tvrdio je u svojoj tužbi da ga je Salt Bae nazvao "španjolskim ku*cem" i da je mesni restoran u New Yorku bio mjesto "fizičkog zastrašivanja i diskriminirajućeg zastrašivanja usmjerenog na zaposlenike koji nisu Turci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je tvrdio da je bio natjeran da laže kupcima da je meso halal (dozvoljeno) - što je dopušteno u islamu - "unatoč činjenici da to nije istina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove tužbe su u tijeku. Bae je morao izdvojiti 230.000 dolara kako bi se nagodio u tužbi s još četiri konobara u svom steakhouseu na Manhattanu. Optužili su ga da im je krao napojnice i otpustio ih je kad su se žalili.

Četiri bivša konobara rekla su da je Salt Bae imao "autoritaran, diktatorski stav" i "nije mario za lokalne zakone", izvijestio je NY Daily News 2021. U tužbi se tvrdilo da se on uspoređivao s Tonyjem Montanom i da ih je povremeno "ponižavao".

Salt Bae se navodno nagodio i s još jednom njujorškom tužbom zbog navodnog krađe napojnica za 300.000 dolara 2020. godine.

Lapsus u Kataru

U prosincu je Salt Bae bio naširoko ismijavan zbog slavlja koje je na terenu izazvao nakon finala Svjetskog prvenstva. U sramotnim scenama kuhar je gnjavio Lionela Messija za selfie, gurao ga je laktom u timske fotografije i oteo trofej pobjedničkom timu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fifa je priznala da ga nikad nije trebalo pustiti na teren u Kataru.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo