KOMENTAR: / S dubokom boli javljamo prijateljima da su nakon dugog i mukotrpnog emitiranja umrli HRT i Nova TV

Image

Ono što je posebno žalosno kod svega toga, a što jako dobro prikazuje kako mnogi mediji djeluju, to je da su i ostali prenijeli lažnu informaciju da je Mirko Miočić umro

28.4.2016.
10:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mirko Miočić najpoznatiji je hrvatski kvizoman, najčešći jocker zovi u povijesti Milijunaša, a koji je, sjetit ćete se, zbog njega morao mijenjati pravila. Osvojio je više od pola milijuna kuna na raznim kvizovima na koje se prijavio, a donedavno bio je i najomiljeniji te vjerojatno najbolji lovac u popularnoj Potjeri na HRT-u. I, sve to je više-manje poznato, ono, međutim, sa čime neki očito nisu upoznati, a pogotovo oni na Novoj TV, obična je biološka činjenica da je Mirko Miočić - uz sve ovo nabrojeno - i živ!

Nije, eto, umro, kao što je spomenuta televizija ekskluzivno objavila u utorak oko 17 sati i time pobijedila konkurenciju u toj nemilosrdnoj borbi pomahnitalih informativnih programa i manijakalnih portala da u nečemu budu prvi. Već dugo nisu prvi prenijeli neku od mnogobrojnih izjava Bože Petrova, a i lokalni portali iz doline Neretve prije dođu do Grmoje nego što to njihovim novinarima polazi za mikrofonom, pa im je ova vijest - Bože im oprosti - došla kao naručena.

To što ona uopće nije istinita te je nezapamćena sramota tako nešto objavljivati prije nego što su sto posto sigurni, a i onda bi se trebalo nekako dostojanstvenije postupati s time, nije ni važno... Dobro, možda jest Mirku, njegovoj obitelji, prijateljima i svima nama koji ga cijenimo i volimo kao jednu od najvećih legendi koja se ikada ukazala na malim ekranima te nakon dugo vremena vratila znanje u modu, ali ne i njihovim urednicima nazovi informativnog programa kada je potrebno skupiti što više klikova i ekskluziva.

Propao im je vjerojatno i poseban prilog u emisiji Provjereno, a koja bi trebala onako nepogrešivo, kako to i inače čini, istražiti sve okolnosti Mirkove smrti. Međutim, kako do nje, eto, nije došlo, morat će kao i mnogo puta do sada nabrzaka izmisliti nešto drugo.

shimmer fallback
shimmer fallback

Morali bi onda istražiti i zašto u jednoj te istoj kulinarskoj emisiji koju prikazuju i u Hrvatskoj i u BiH, proglašavaju dva različita pobjednika. U Hrvatskoj tako pobjeđuje Nikola Lesar, a u BiH - još veće čudo od piramida - njegov konkurent iz finala Marko Palfi.

Pa ipak, ono što je posebno žalosno kod svega toga, a što jako dobro prikazuje kako mnogi mediji djeluju, to je da su i ostali prenijeli tu informaciju, pa je sada prvih dvadesetak rezultata koje Googleova tražilica izbaci kada upišete zvučno ime gospodina Mirka Miočića, da nas je on, nažalost, napustio. Umjesto da, kao što bi trebalo biti, piše da je pojedine medije, a ovaj koji je prvi objavio ovu neistinu, već odavno napustila pamet, te da je Mirko, jasno, kralj kakav se rijetko gdje može susresti.

Kuća za koju on radi, nažalost, je isto prenijela tu informaciju bez daljnje provjere te je tek naknadno uklonila, a to je ono što bi njega moglo malo zaboljeti. Trebalo bi ovom prigodom istaknuti i to da se RTL nije tako naivno zaletio da prenese ono što je nekome s konkurentske televizije palo na pamet, pa su time svakako potvrdili ono što je primjetno u posljednjih godinu dana - da se njihov informativni program lagano uzdigao iznad svih ostalih po kvaliteti.

Ne trče bezglavo za lažnim senzacionalizmom, nisu agresivno ni hušački raspoloženi, ne podilaze najnižim ljudskim porivima radi jednog šugavog klika više, a vijesti prenose na jedan veoma gledljiv, moderan, produkcijski kvalitetno odrađen i zanimljiv način. Imaju, naravno, i tog Šprajca, koji osim što profesionalno odrađuje svoj posao iz dana u dan, te ne sahranjuje žive ljude, često - priznat ću mu i to - zna ubosti s nekim duhovitim komentarom.

Međutim, kako se sa smrti nije za šaliti, tako on vjerojatno neće u nekom od tih svojih javljanja komentirati ovaj nemili događaj, a i iz istog razloga se ni ja ne šalim kada kažem da je hrvatska televizija - kada je vjerodostojnost u pitanju - u utorak, oko 17 sati, nakon dugog i mukotrpnog emitiranja, napokon umrla.

shimmer fallback
shimmer fallback
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču