Mate Janković: Ništa se u emisiji ne baca, ima nas puno gladnih

Član žirija Masterchefa, javnosti poznat po strogim komentarima i kritikama, družio se s našim čitateljima na chatu te otkrio kakav je zapravo.

4.10.2012.
15:54
VOYO logo

Ako ste bili među onima koji bi Matu Jankovića opisali kao strogog i arogantnog, predomislit ćete se nakon što vidite što je otkrio našim čitateljima na chatu, a i nama ispred kamere.

Pomalo sramežljivo, Mate je pričao o prvom jelu koje je ikad pripremio. Otkrio je negativne strane posla kojim se bavi, a rekao je i da njegova djevojka odlično kuha te da u privatnom životu ne kritizira tuđa jela, tek tu i tamo nekome da savjet – ako ga traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIDEO: Franjo Tot

Ako ste propustili chat, u cijelosti ga možete pročitati arti-201209260264006. Evo onog najzanimljivijeg:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

jasamja: Zašto ste prestrogi u Masterchefu? Mate Janković: Trebate me vidjeti u kuhinji. Mislim da smo izuzetno blagi s obzirom kako je ta industrija nemilosrdna.

ido: Zar niste malo prekritični? Mate Janković: Pa iskreno, ne bih rekao da sam prekritičan, naši su komentari tu da ih očvrsnemo i napravimo boljima.

Danchelo: Dragi Mate, svi u mojoj obitelji su dobri kuhari, a ja kao da imam dvije lijeve ruke što se tiče kuhanja, trudim se al' vazda mi se potkrade neka veća, manja greška. Imaš li neki savjet za mene ili sam propali slučaj? Mate Janković: Svatko može naučiti kuhati, samo treba biti uporan. Pa makar i s dvije lijeve. Ja sam očiti primjer.

ivana: Koje je bilo Vaše prvo jelo koje ste napravili? Mate Janković: Pileća krilca flambirana jeftinim 'mirogojčekom'. Odvratno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guest: Ne sviđaju mi se tvoji komentari. Mate Janković: A što ćeš, ne mogu svakome udovoljiti.

Ante: Jamie Oliver ili Gordon Ramsay? Mate Janković: I jedan i drugi, svatko ima svoj originalan pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ivano: Mate, mogu li samouki kuhari postići uspjeh poput izučenih? Mate Janković: Apsolutno sam pobornik te ideje. Postoje primjeri koji to pokazuju.

Guest: Imate li najgore jelo? Mate Janković: Imam. Krpice sa zeljem, ježim se na okus tog jela. Imam traume iz vrtića zbog tog jela.

sasa: Zašto se ne poguraju stara jela spremljena na moderniji način? Mate Janković: To i je zamisao i trudim se vrlo često interpretirati starinska jela. Nažalost, teško je pronaći tržište za takav pristup.

D: Možeš li reći kako da napravim najlipše palačinke? Mate Janković: Vrlo jednostavno, s puno ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

filip: Otkad kuhate, tj. koliko godina iskustva imate? Mate Janković: Profesionalno od 1992., znači 20 godina.

LUKA: Kakav je Bourdain uživo? Britak i brutalan kao u knjigama ili? Mate Janković: U principu je. Iako je jedan od najugodnijih sugovornika i ljudi s kojima sam imao prilike raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blu: E, Mate, bok, daj reci zašto je otišao Gretić? Mate Janković: Tom je otišao zbog obujma posla koji ima u hotelu. Jednostavno mu se nisu poklapali termini snimanja.

sasa: Mate, jeste li za japanski način prehrane. Mnogo različitih jela i ukusa, ali količinski malo? Mate Janković: Japanci su vrlo interesantni i imaju gotovo idealan način prehrane, s nutricionističke strane. Ja obožavam tu gastronomiju i zbog toga žalim što nisam Japanac. I to mi je jedino zbog čega žalim.

Bule: Jesi li i u stvarnosti strog kao i na TV-u? Mate Janković: U stvarnosti sam puno veći zajebant, da se tako izrazim. To mi je posao i uloga koju imam. To je isto kao da netko misli da je De Niro psihopat-taksist.

nina: Što mislite o vegetarijanstvu? Mate Janković: Vegetarijanstvo je odluka i ja tu odluku poštujem, ali ja nisam taj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

:): Pozz Mate! Gdje se mogu papati vaši specijaliteti, gdje radite? Mate Janković: Moji specijaliteti se za sada ne mogu probati nigdje, ali radim na otvorenju restorana. Tako da bi u bliskoj mogućnosti to bilo moguće i dostupno svima.

tena: Što se događa s hranom koja ostaje nakon izazova? Baca li se? Mate Janković: Ništa se u emisiji ne baca, to radi nas 90, a to je puno gladnih ljudi. Veliki dio namirnica ide u sirotište. Socijalno smo osjetljivi i angažirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ante: Odlična ekipa, odlična emisija! Svaka čast, iako mi se čini da se kandidati još nisu oslobodili kao da im fali malo kreativnosti... Vaše mišljenje? Mate Janković: Mislim da smo tek na početku, još puno imamo do kraja i najbolje tek dolazi. A što se tiče opuštanja, meni su se prošle godine ruke tresle kad sam kandidatima pokazivao kako se reže luk, a radio sam to 1.000.000.000 puta. Pa ti vidi.

ivana: Mnogi kuhari i majstori slastica svoje inspiracije za jela crpe s putovanja, da li i vi? U kojem dijelu svijeta ste najbolje jeli i što je to bilo? Mate Janković: Proputovao sam dosta i imam osjećaj da svaki put kad putujem donosim sa sobom dio svijeta. Ne bih izdvojio ništa posebno. Svugdje je lijepo, samo da je drugačije... I da, nema Sabora na telki.

l.a.: Bok, Mate! Vi ste meni super, jako puno sam naučila iz emisije Masterchef, hvala Vam! Sviđa mi se kad ste strogi i izravni u emisiji, a usput, ova frizura Vam je super! Mate Janković: Hvala lijepo. Pa, trudimo se ne uljepšavati istinu i biti vrlo direktni i iskreni. Hvala na frizuri, zove se 'nisam se šišao'.

bb: Kako to da svi vlasnici restorana u kojima si radio komentiraju da su se spasili otkad su ti dali nogu? Mate Janković: Lijepo pitanje, drago mi je da ga je netko postavio. Ja sam svugdje radio dugi niz godina i nekad se ne bih lijepo rastao. Ali, iskreno, mogao bih i ja svašta reći, istina je negdje između.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

nina: Što se tiče otvorenja restorana, što mislite koji potencijali, što se tiče gastronomije, fale u Hrvatskoj? Mate Janković: Fali iskren i nepretenciozan restoran, srednjeg cjenovnog pozicioniranja koji će promovirati korištenje lokalnih namirnica.

KajzerSoze: Ne misliš li da bi mogao 'omekšati' malo pristup prema ljudima koji se natječu, a tako onda omogućiti onima s malo jačom tremom da pokažu sav talent koji možda zatomljen od straha leži u njima? Mate Janković: Mislim da ne bih, ljudi su došli u show o kuhanju i ja im svojim pristupom dajem do znanja da je ta industrija takva. Daleko od toga da ih vrlo često ne ohrabrujem kada se ne snima, ali ja ne idem u show u kojem se pjeva i pleše jer nemam pojma o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

joza: Najdraža namirnica? Mate Janković: Rajčica.

Pero: Još samo jedno pitanje, postoji li neka namirnica u Hrvatskoj koja je po vašem mišljenju zapostavljena i koju biste preporučili da se više i maštovitije kuha? Mate Janković:: Rogač, smokva, plava riba, čvarci.

pazin: Neostvarena želja? Mate Janković:: Da normalno živimo u ovoj zemlji.

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo