Jedino vam ovo može spasiti brak!

Možda se mnogi romantici neće složiti s ovim tvrdnjama, ali preduvjet preživljavanja svakog braka leži u u njegovoj racionalizaciji. Odbacivanje ideala i prihvaćanje ekonomskih pricipa jedino je rješenje za dug i sretan život udvoje.

Barem tako tvrde autori knjige Spousonomics koji su neke zakone ekonomije primijenili na bračni život, i postavili takav način funkcioniranja kao osnovni model preživljavanja udvoje.

Drugim riječima, za uspjeh u braku potrebno je biti proračunat i djelovati racionalno.

U nastavku donosimo neka osnovna pravila koja, prema autorima knjige, garantiraju sreću i uspjeh u zajedničkom životu.

Podjela poslova i obaveza – tko radi što?
arti-201101040500006 Baš kao u u velikim kompanijama, i u braku treba postojati neki red odnosno podjela poslova. Odlučite koji vam kućanski poslovi bolje leže i prakticirajte ih. Naprimjer, pranje i glačanju rublja jednako je čuvanju djeteta svaki drugi dan. Jedino se na taj način nećete osjećati iskorišteno, a u bračnom životu i dalje će vam cvjetati ruže. Znači, svako od vas neka preuzme određeni dio obaveza!

Ne morate uvijek pobijediti
Nitko na ovom svijetu ne voli gubiti i doživljavati poraz, i upravo iz tog razloga mislimo da su naša uvjerenja uvijek bolja od partnerovih. Ipak prije nego započnete svađu da bi dotjerali ”vodu na svoj mlin”, sačekajte 24 sata. Devet od deset svađa vjerojatno se neće ni dogoditi.

Seks košta – kako ga imati što više?
arti-201012220795006 Iako zvuči strašno, činjenica je da u današnjem društvu seks zaista košta puno – čak 15 minuta vašeg vremena. Umjesto da te minute utrošite u čitanje mailova ili spavajući, priuštite si dobar orgazam. On će zasigurno raspoložiti i vas, a i vašem će partneru dokazati da vam je bitan.

Dugoročno planiranje
U braku je baš kao i u ekonomiji bitno planiranje na duge staze i ulaganje u budućnost. Zapamtite, svaka vaša odluka imat će posljedice. Odlazak van s prijateljima možda vam se u datom trenutku čini kao dobra stvar, no ostavljanje partnerice ili partnera doma s djetetom, nije dobra odluka za budućnost.

Preživljavanje kriza
arti-201101070397006 Taj se izraz ne odnosi samo na ekonomiju. U svakom braku postoje padovi i usponi, a loša vremena treba znati preživjeti. U takvim trenucima zapišite na papir ono što stvarno osjećate – naprimjer, kako ste zadovoljni s brakom ili vezom, koliko često prakticirate seks, koliko vremena provodite zajedno i slične stvari. Za šest mjeseci opet ponovite isto. Ne ignorirajte probleme, već ih time pokušajte riješiti.

Teorija igre- razmišljajte unaprijed
Zapitajte se kako će vaš partner ili partnerica reagirati na određenu stvar.
Učite na valastitim greškama.
Stavite se u njegovu ili njenu poziciju.

Prethodni članci:

arti-201101070397006
arti-201101040500006
arti-201012220795006
arti-201012200109006

Povratak na Net.hr