I fotka voljene osobe ublažava bol

Samo mali podsjetnik na voljenu osobu, kao npr. fotografija, može ublažiti fizičku bol, pokazalo je najnovije istraživanje. Rezultati istraživanja ukazuju na važnost socijalne i emotivne veze među ljudima.

U istraživanju Kalifornijskog sveučilišta sudjelovalo je 25 mladih žena koje su bile zadovoljne životom i čiji je život bio “sređen” šest mjeseci prije eksperimenta.

Dok su žene gledale fotografije svojih partnera, stranaca i neživih objekata, njihove su ruke bile izložene vrućini sve do trenutka dok nisu počele osjećati nelagodu.

Kada su promatrale fotografiju svojih partnera, osjećale su manju bol, za razliku kada su promatrale fotografiju nepoznatih ljudi ili neživih objekata.

Tako su znanstvenici došli do saznanja da i mali podsjetnik, kao što je fotografija, na voljenu osobu može ublažiti bol.

U drugom eksperimentu žene koje su sudjelovale u istraživanju rekle su da su osjećale manju bol i onda kada su voljenu osobu držale za ruku, u odnosu kada ih je stranac držao za ruku.

Ovo istraživanje pokazuje kako snažan utjecaj mogu imati socijalne i emotivne veze na naše iskustvo i kolika nam podrška mogu biti kada je u pitanju fizičko i mentalno zdravlje, prenosi geniusbeauty.com.

Prethodni članci:

arti-200902130256006
arti-200902120195006

Povratak na Net.hr