NOVI ŠKAKLJIVI DETALJI / 'Jovanka je odbila s Titom slaviti Novu godinu. Bio je umiješan u aferu s dvije maserke, ona ih je zvala posebnim imenom...'

U Srbiji je počelo emitiranje serije "Jovanka Broz i tajne službe" o prvom paru Jugoslavije

22.9.2021.
20:00
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na RTS-u u Srbiji ovog je tjedna počelo emitiranje serije "Jovanka Broz i tajne službe" zbog kojeg su se ponovno u regiji otvorila vječna pitanja o jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu i njegovom odnosu sa suprugom.

"To je priča o jednoj epohi i vremenu koje su te osobe obilježile s Josipom Brozom Titom na čelu, kao i njegovom suputnicom Jovankom. Ona je narodni heroj, oficir i žena koja je bila odlikovana za hrabrost u ratu, jedna od najljepših žena na svijetu koja je uvijek plijenila svojom pojavom. Mnogo je tu neispričanih priča. Šuškalo se da je ona bila stroga, perfekcionist, otpuštala sve one koji joj se nisu dopadali iz raznih razloga. Jovanka je bila izuzetno jaka žena", kazala je za Blic glumica Snježana Savić koja u seriji glumi Jovanku Broz.

"Pred kraj Titovog života, kada nisu bili u sjajnim odnosima, dobila je poziv da proslavi s njim Novu godinu. Ona na to nije pristala, jer je prethodno Tito bio umiješan u aferu s dvije maserke koje je ona tada nazivala konkubinama. Više puta je isticala da je trpjela mnogo toga samo iz inata i govorila je kako je sve svoje neprijatelje nadživjela", rekla je Savić.

'Previše se miješala u politiku'

Glumica je otkrila kako je Jovanka Broz doživljavala posljednje godine s Titom.

"Jovankina verzija priče je da su uspjeli da ga odvoje od nje, jer je ona navodno voljela vlast i željela preuzeti tron. I na kraju su Tita uspjeli odvojiti od Jovanke, jer se ona previše miješala u sve, postavljala razne uvjete. Mnogi tvrde da je to Titu na neki način zasmetalo", kaže Savić i dodala da može biti da je Jovanka, nakon tolikih godina, dosadila Titu.

"Bili su uvjereni da ona šteti njegovom zdravlju i da treba biti sam. Razdvojili su je od Tita jer se previše miješala u politiku", zaključila je Savić.

Iza sebe ostavila glamoruzno modnu kolekciju

Uz TV seriju, RTS je u Beogradu organizirao i izložbu "Jovanka Broz - u boji" na kojoj će publici predstaviti odjevne komada iz jedine kolekcije Jovanke Broz koji su bili nedostupni javnosti skoro 70 godina. Obitelj Jovanke Broz je njezinu odjeću poklonila državi Srbiji, a uskoro će cijela kolekcija biti prikazana kao izložba u Muzeju primijenjene umjetnost.

Ono što je poznato je da je Jovanka nosila broj 38, nekad 39, a uglavnom ih je radio postolar iz Beograda Glogovac. Ima i talijanske obuće, kao i nekih nepoznatih proizvođača. Ukupno je sačuvano oko 100 pari cipela. Ostalo je i oko 676 haljina i kompleta, a zanimljivo je da uz njih ide i višak istog materijala, ako će trebati nešto dotjerati i popraviti. Jovanka Broz je, iako je bila na čelu socijalističke države, iza sebe ostavila glamuroznu modnu kolekciju dostojnu bilo kog ormara zapadnjačke prve dame.

Poseban kuriozitet, pored večernjih i svečanih haljina, predstavlja uniforma Jovanke Broz iz 1945. godine, sudeći po stanju u kome je ostala, veoma korištena, piše Blic.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali