Dugoočekivani show 'Hell's Kitchen' na RTL-u je krenuo sinoć, a nova epizoda gledatelje očekuje već večeras od 21.15 sati na RTL-u.
Tom Gretić ima velik zadatak
U show su stigli natjecatelji iz svih dijelova Hrvatske, različitih godina i predznanja koje spaja jedno - ljubav prema kulinarstvu i iskustvo rada u profesionalnoj kuhinji. Snimanje showa u punom je jeku, natjecatelji već neko vrijeme predano rade na usavršavanju svojih vještina, partneri su u zadacima i cimeri, a iza njih je već dio odrađenih izazova. Suze, pritisak, posluživanje večera, pohvale i pokude dio su njihove svakodnevice, a glavnom šefu, Tomu Gretiću, baš ništa ne može promaknuti.
Zbog toga su tu i njegovi pomoćnici, sous-chefovi Ivan Vrbanec i Ivana Bekavac, koji će se potruditi da sve prođe kako treba. Ipak, tome na trenutke možda neće biti tako, a neće ni Tom uvijek imati milosti ni strpljenja za pogreške.
Na setu se kuha kao u pravom restoranu, mjesta za pogreške ima malo, ili gotovo uopće nema, a upravo Tom Gretić stoji iza kulinarskih izazova koji čekuju kandidate. Znoj, suze, i pritisak dio su njihove svakodnevice, a glavnog šefa - bolje je ne naljutiti! Od onih nešto jednostavnijih izazova koji im mogu donijeti prednost u kuhanju ili ih spasiti od nominacija, pa sve do kompleksnih zadataka, kao što je posluživanje večere u sljedovima za goste koji stižu u restoran 'Hell's Kitchena', Tom će nadgledati sve što rade.
Njegov zadatak je da, iz svoje stručne perspektive, kuša različita jela, odobrava ona koja su na dovoljno visokoj razini da budu poslužena gostima, a upravo na takvoj jednoj večeri našli smo se kako bismo vidjeli što je toliko posebno u njegovoj kuhinji. Upravo ovaj zadatak presudit će nečijoj sudbini u šou, a šef je bio jasan! Kandidati mogu biti udaljeni iz kuhinje ako naprave jednu kardinalnu pogrešku, ali i ako naprave više manjih uzastopno. Nadalje, koliko je moguće, bez stresa!
Kušali smo jela
U sklopu našeg posjeta restoranu, svjedočili smo pripremi obroka, nervozi koja je uslijedila zbog, kako bi Gretić rekao - manjka organiziranosti, a i kušali smo neka od jela koja su se našla na 'Hell's Kitchen' meniju. Sva pozitivna, ali i poneka negativna iskustva, saželi smo u recenziji za net.hr, a u nastavku pogledajte kako izgleda usluga u Gretićevoj, dinamičnoj kuhinji.
Ljubazno osoblje uvelo nas je u restoran i otpratilo do rezerviranog stola, a napetost u očima kandidata i strah od reakcija publike vidjelo se na samom početku. Podijeljeni u dva tima - crveni i plavi, međusobno su se pokušali dokazati da je baš njihovo jelo dostojno izbirljive publike.
Večera je bila podijeljena u sljedove, a na meniju su se našla po dva moguća izbora za hladno i toplo predjelo, glavno jelo, kao i desert. Kao prvo - hladno predjelo, pred goste je stavljen izbor. Prva opcija bila je tuna tataki odrezak, sa salikornijom i jogurt mentom. Drugi izbor bio je pečena govedina u kombinaciji s grilanom cikorijom i aromom vinegreta. Nakon ni malo jednostavnog izbora, odlučili smo se kušati pečenu govedinu.
Stres i vremensko ograničenje možda su predstavljali najveći problem, no ipak, hladno predjelo stiglo je bez ikakvih zamjerki. Osim što nas je iznenadilo neočekivanim spojem sastojaka, sam izgled tanjura odmah je privukao pažnju. Meso je bilo ispravno pripremljeno i ukusno, a poslužilo je kao savršen uvod u ono što nas dalje čeka.
Izuzetno ozbiljni glavni chef pomno pregledava sve što izlazi iz kuhinje, a ništa ne može promaknuti ni Ivanu i Ivani. Situacija je, koliko-toliko, smirena, iako na licu kandidata vidljiv je strah od reakcija gostiju, a još više reakcija Toma Gretića.
Zadovoljni prvim jelom, ali i profesionalizmom osoblja koje nas je posluživalo, prešli smo na idući tanjur.
Za toplo predjelo, gosti su birali između rižota od cikle za koje je Gretić smatrao da će se odlično slagati s gorgonzolom i orasima, dok je drugi izbor uključivao štrudlu od krvavice u umaku od jabuke. Znatiželjni donjom opcijom, odlučili smo probati krvavice i vidjeti kako se ekipa u kuhinji snašla u njihovoj pripremi.
Iznenadila nas je veličina porcije - ponovno atraktivno dekorirane, a dok smo uživali u ovoj veoma ukusnoj poslastici, začuli su se prvi naznaci da nešto nije u redu. Sada već pomalo užurbanom Gretiću, hrana nije u potpunosti odgovarala, a svoju energiju prenio je i na kandidate.
Za glavno jelo, birali smo između filea orade u beurre blanc umaku, rissole s ružmarinom i komoračom ili janjećeg racka u bilju, chimichurriju s inćunima, prženim batatom i paljenim porilukom bilo je pravo kulinarsko uzbuđenje. Atmosfera tijekom glavnog jela postajala je sve napetija, dok su se kandidati trudili održati maksimalan profesionalizam u kuhinji, no nešto ipak nije bilo u redu.
Nakon što je janjeći kotlet stigao ispred nas, uslijedio je pravi šok, kako za kandidate tako i za goste večere koji su se nadali završiti svoje obroke do kraja. Tom je odlučio da je snimanje za danas gotovo!
Nije išlo po planu
Članovi plavog tima brzo su, jedan za drugim, po Gretićevoj naredbi napustili set, a ni crveni tim nije bio ništa bolji. Loša organizacija, nerealna procjena vremena, a ponajviše termička obrada hrane, nije bila na zadovoljavajućoj razini, kako je kasnije priznao Tom koji je raspustio cijelu kuhinju.
Do većine gostiju, glavno jelo nije stiglo, a najslađi dio večere - desert, nije ni krenuo u pripremu. Ipak, Gretić je u svojim instrukcijama bio jasan. U njegovoj kuhinji ne može raditi bilo tko, ne može raditi bilo kako, a smjernica i uputa svi su dužni pridržavati se.
Što je točno pošlo po krivu i tko je zakazao, znaju samo kandidati, a isto pitanje ostaje im na razmišljanje s obzirom da nakon večere slijede i nominacije, a konačna odluka o tome tko napušta natjecanje - ponovno je na Gretiću. Koliko je chef strog, ne možemo reći da nismo znali od početka, a oni koji su možda pomislili da će se 'švercati' u kuhinji, sada definitivno preispituju svoje odluke.
Novi uzbudljivi projekt 'Hell's Kitchen Hrvatska', koji će pokazati kako izgleda rad u pravom restoranu, sa svim pritiskom, emocijama, svađama, natjecateljskim duhom i vrhunskim delicijama, na rasporedu je od srijede do petka od 21.15 sati na RTL-u, a već sad je nova epizoda dostupna i na platformi Voyo.
POGLEDAJTE VIDEO: Večeras počinje Hell's Kitchen Hrvatska