Zadnji feedback prosječnog slušatelja mogao je dozivati vremena šlagera Drage Diklića i starih purgerskih romansi Ivice Percla i Hrvoja Hegedušića ili nostalgičnih evergrina Gabi Novak, dočim su se osamdesete i dio devedesetih otimale zaboravu i pokušajima lansiranja sveomiljenih pop rock hitova. Hrvatsko društvo skladatelja promijenilo je organizacijski pristup, ali zadržalo stilistiku i znatno poboljšalo repertoar u konkurenciji.

Sistem izvođenja pjesama na centralnoj večeri, koje su odavna puštene u airplay i eter, izbija elemente iznenađenja i neizvjesnost očekivanja s obzirom na to da se izvodi već odavna priloženo. Preslušali smo pjesmu po pjesmu i osvrnuli se kratko na sadržajnost ovogodišnje konkurencije.

1. Adastra - Samo s tobom

Korektna, akustično orijentirana pop rock skladba čija će dobra ideja i fini akordi dugovati limitiranim vokalnim i ekspresivnim ograničenjima frontmena JJ Marića.

//www.youtube.com/embed/JBsYM8fKSgE

2. Antonija Šola i Žera - Svaki dan je put

Simpatičan romantični duet baca novo svjetlo na izvedbene i autorske mogućnosti Antonije Šole od onoga što je i kako se dosad predstavljala publici.

//www.youtube.com/embed/sMlVvFEFOps

3. Belfast Food - Očekivanja

Otkad su likvidirali irski folk iz svog autorskog dijela skladanja, riječki kiltaši imaju pokoji adut iz žanra klasičnih rock shema i harmi.

//www.youtube.com/embed/1x5q9LIlBOg

4. Colonia - Tvrđava

Što se događa kad Colonija uspori ritam i koliko im je poznat teren klasičnih baladiziranja, odgovor daje Tvrđava.

//www.youtube.com/embed/ATIIBjNi9r8

5. Dalmatino - Zoven se jugo

Mediteranska nostalgija i manirizmi u najboljim omatanjima nježnih, a pitkih instrumentalnih harmi, da se festival održava u Splitu imala bi ulogu favorita.

//www.youtube.com/embed/i7hUA9yl_WI

6. ENI - Ljudi

Senzualne Riječanke mijenjaju autore, ali zadržavaju prepoznatljiv pop, dug zahvalnim, čistim, zvonkim vokalima, uz zgodan ritmički synth pop detalj autora Vedrana Križana.

//www.youtube.com/embed/PQyNFBMz48A

7. Goran Karan & Ana Rucner - Adam & Eva

Na papiru nepogrešan spoj izvedbene odličnosti klasnog vokala i instrumentalistice u epskoj temi o prapočecima, daje eurovizijsku notu, pjesmu širokog spektra u svim nijansama osim lirskih. Jedna od ponajboljih pjesama konkurencije.

//www.youtube.com/embed/gfSe9JhICG8

8. Hari Rončević - Dok padaju kiše

Splitski kantautorski vječni momak i "getanin" ispunjava normu, ali ne dobacuje dalje od svojih najboljih trenutaka.

9. Kristijan Rahimovski - Postoji li mjesto

Akijev junior i dalje traži mjesta po pitanju ljubavi i mekih rock shema unutar kojih ga se neće promatrati kroz prizmu prednika.

//www.youtube.com/embed/UU7IK4PTjt0

10. Leteći odred - Volim te još

Nova pjesma vječnih nostalgičara je spoznaja da ekipa oko Denisa Dumančića još uvijek postoji i da srčano nosi stijeg duplikata Crvene jabuke.

//www.youtube.com/embed/ddsvoWOABxM

11. Mario Huljev - Budi tu

Odličan vokal momka kojeg se silom htjelo promovirati u novog Dinu Dvornika, ali osim volje i namjera, potrebno je pjesama i uvjerljivosti. Festivalska balada nije jedna od pjesama koje će činiti razliku.

//www.youtube.com/embed/lTdK1ZUQN0E

12. Massimo - Krug u žitu

Ovisno o poznavanju Massimovog opusa mimo ove komercijalno eksploatirane ekspresivnosti, od njega je legitimno zahtijevati puno više od cikličkih krugova power pop balada o "bježanju duše na nebu i na zemlji". Međutim, s obzirom na trenutni status i raspoloženje na sceni, ovo je jedan od glavnih favorita i ponajboljih komada iz konkurencije.

//www.youtube.com/embed/0f3DQ18DNJ8

13. Neno Belan & Fiumens feat Hal - Anđela, anđele

Prvak mediteranskog popa uz pomoć sjajnog gitarista ulazi u gypsy swing teritorij.

//www.youtube.com/embed/19Math6L-kI

14. Nola - Nikad

Sjetni minimalizam pulskog para Marijana i Gabi već godinama biva garantom jednostavnih, a pamtljivih komadića intime.

//www.youtube.com/embed/t4HQkY6KgtY

15. Pavel - Čuvaj me

Čuvati seAljoše Šerića, pa čak i kad pjeva svojim ženskim alter egom, oslobađa atipične pop sheme i ritmike, zapravo je koračanje onim putevima neočekivanoga unutar prepoznatljive pop forme.

//www.youtube.com/embed/xi4Lx24frcg

16. Opća opasnost - Tragovi

Koliko je potrebe i mjesta u festivalskih osamnaest za mutirane starinske rock and roll sheme o tragovima "zametenim snjegovima, ispranim kišama, pokrivanju zaboravima", odgovor neće dati ovogodišnji festivalski draft.

//www.youtube.com/embed/h66AtNYdJuA

17. Vanna - Kad prijatelja gubim

Veliko je pitanje zašto i kako vrhunski vokali poput Vanne toliko rijetko i neselektivno pjevaju sadržajne komade i zašto autori njihovih skladbi uz toliki trud kvalitetnim instrumentalnim predlošcima posvećuju tako malo pažnje izlaženju iz lirskih stereotipa i prečesto korištenih fraza.

//www.youtube.com/embed/s4OtR7lkvA4

Boris Novković je, kako stoji na stranicama festivala, otkazao svoj nastup zbog neodgodive obveze, a umjesto njegove Lagane stvari na repertoaru festivala će se naći pjesma Samo ti pričaj autora Damira Lipošeka Kexa i Darka Mihaljevića.