FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE / Počinju 43. Večeri na Griču: Prvoklasni izvođači u srpnju stižu na Gornji grad

Image
Foto: RTL

Vrhunski umjetnici, raznolik glazbeni repertoar i prekrasan ambijent Gornjega grada dovoljan su razlog da posjetite 43. Večeri na Griču i prepustite se glazbenoj čaroliji

29.6.2024.
15:08
RTL
VOYO logo

Od 11. do 22. srpnja u Zagrebu se održavaju 43. Večeri na Griču, jedan od vodećih komornih festivala u Europi. Festival će okupiti velika domaća i strana imena klasične glazbene scene, a publika će imati priliku uživati u šest vrhunskih koncerata.

Najstariji zagrebački ljetni glazbeni festival Večeri na Griču i ovog će srpnja tradicionalno okupiti brojne ljubitelje glazbe na najljepšim lokacijama Gornjega grada - u atriju Galerije Klovićevi dvori te u crkvi sv. Marka. Od 11. do 22. srpnja publiku očekuje bogat glazbeni program posvećen klasici i umjetnicima koji dominiraju pozornicama diljem Hrvatske i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Večer na Griču

„Svake godine održavamo kvalitetu programa na visokoj razini jer znamo koliko to naša publika cijeni. I ove ćemo sezone ostati vjerni klasičnoj glazbi, koja čini programsku osnovicu Večeri na Griču. Vjerujemo kako će ovogodišnji festival izazvati veliko zanimanje kulturne javnosti i potvrditi svoj dosadašnji uspjeh te opravdati status simbola kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima“, ističe voditelj festivala Josip Nalis, koji poziva sve zainteresirane da mu se tijekom srpnja pridruže na Gornjem gradu.

Image
OMILJENI FESTIVAL /

Završio je INmusic: Opet je padala kiša, ali nikome nije smetala

Image
OMILJENI FESTIVAL /

Završio je INmusic: Opet je padala kiša, ali nikome nije smetala

Festival će otvoriti Ballot kvintet kojeg je osnovao poznati francuski violinist i dirigent Rémy Ballot. Povodom 200. godišnjice rođenja Antona Brucknera, Ballot kvintet izvesti će Brucknerov Gudački kvintet u F-duru u peterostavačnoj formi. Prvi koncert održat će se u jednom od simbola Zagreba, u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, koja će ove godine biti još jedna kulisa gričkih večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Večer na Griču

Već idući dan festival se sa sljedećim koncertom vraća u predivan atrij Galerije Klovićevi dvori, prostor koji je zaštitni znak Večeri na Griču od njihova osnutka 1982. godine. Ondje će 12. srpnja nastupiti ansambl iz Poljske, Klavirski kvartet Metropolis, a 13. srpnja naš će talentirani gitarist Zlatko Josip Grgić publiku povesti na glazbeno putovanje kroz Španjolsku i španjolske gradove. Grgić, koji nosi nadimak Torresov šaptač (Torres' Whisperer), u svojim nastupima naglasak stavlja na emociju, autentičnost i izražajnost, nastavljajući tako tradiciju stare španjolske, katalonske gitarske škole. Nadalje, povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, 14. srpnja održat će se opera Regoč u režiji Kristine Grubiše, koju će izvesti ansambl Euterpa. Nakon četiri uzastopne glazbene večeri, peti koncert na rasporedu je 18. srpnja, kada će u crkvu sv. Marka doći poznati britanski vokalni ansambl Apollo5, poznat diljem svijeta po svom dinamičnom zvuku.

Image
Foto: RTL

Večer na Griču

Repertoar ansambla obuhvaća renesansna, klasična i suvremena zborska djela te folk, jazz i pop glazbu, a ovom prilikom praizvest će i hrvatsku tradicionalnu pjesmu Vuprem oči u obradi dirigenta i skladatelja Tomislava Fačinija. Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Večeri na Griču održat će se 22. srpnja, kada će u atriju Galerije Klovićevi dvori zajedno nastupiti dvije vodeće hrvatske glazbenice, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, čiji će koncert obilježiti kraj festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Večer na Griču

I dok festival službeno traje od 11. do 22. srpnja, ususret 43. Večerima na Griču održat će se još jedan uvodni koncert na Zrinjevcu, gdje će 29. lipnja nastupiti ženski zbor iz SAD-a Orange County Women's Chorus, čijim nastupom najavljujemo ovogodišnji festival.

Vrhunski umjetnici, raznolik glazbeni repertoar i prekrasan ambijent Gornjega grada dovoljan su razlog da posjetite 43. Večeri na Griču i prepustite se glazbenoj čaroliji. Sve izvedbe počinju u 21 sat, a ulaznice za koncerte mogu se nabaviti putem online platforme Ulaznice.hr ili na mjestu događanja sat vremena prije početka koncerta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska dobila prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo