LOME SE KOPLJA / Gledatelji kritiziraju 'Otvoreno' u kojoj se analizirao Let 3 i 'Mama ŠČ': 'Zar misle da smo takve budale koje ne kuže što se radi?'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dok jedan dio javnosti prognozira Letu 3 sjajan uspjeh na Eurosongu, drugi bi im pak zabranili odlazak u Liverpool

17.2.2023.
14:33
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Pjesma "Mama ŠČ" postala je pravi fenomen, a hoće li Let 3 na Eurosongu biti cenzuriran, kakve su reakcije na engleski prijevod pjesme i što prolazi na Eurosongu, pričalo se i u sinoćnjem Otvorenom, a gosti su bili glazbeni kritičar Večernjeg lista Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar Jutarnjeg lista Aleksandar Dragaš te urednik “Dore 2023” Tomislav Štengl, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzdizanje pobjednika

“Veliki je značaj pobjede Leta 3 na Dori. Oni su otvorili prostor koji je kod nas godinama bio zatvoren, a vapio je za tim da se za njega čuje široka publika”, kazao je Horvat.

“Let 3 je sve ‘zapakirao’ odlično i mislim da su potpuno u krivu oni koji se bune i misle da Let 3 nije za Eurosong. Mislim da će Let 3 biti jedni od najnormalnijih, obzirom na vrijeme u kojem živimo”, kazao je Dragaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poslušao sam sve pjesme i na prvu mi je loptu to bilo ‘Ovo je hit!’. Pjesma će izazvati reakciju. Kad dodate i scenski nastup – ona je uspjeh. To dokazuje i ovih pet dana. Ne pamtim da u domaćim i stranim medijima izlaze toliki članci o pobjedniku Dore – zovu konkurentske televizije, traže naše sadržaje. Reakcija je velika”, istaknuo je Štengl.

Kasnimo li s ovakvim nastupom? 

Hrvoje Horvat smatra da Hrvatska ne kasni s ovakvim nastupom na Eurosongu. Osvrnuo se na prošlogodišnji nastup Konstrakte te podsjetio da Let 3 djeluje već 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konceptualni nastup su oni osmislili. Oni su neke stvari zaista patentirali u domaćem prostoru. I to u glazbi i u kazalištu i to im daje pravo da se služe ovakvim diverzijama. Nama je kao društvu trebalo 20 do 30 godina da bismo priznali to kao nešto što bi trebali honorirati i poslati na Eurosong" , ustvrdio je. Dodao je da je pjesma i glazbeno sjajna. 

S tim se složio i Aleksandar Dragaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni već 37 godina nastupaju, ali da kasnimo - onda to ne bi izazvalo toliko pažnje", smatra Dragaš. Žao mu je što 2003. na Eurosong nije išao Kawasaki 3p i Antonija koji su imali jednu od najpamćenijih pjesmi na Dori. Međutim, nije pobijedila jer nije bilo senzibiliteta.

Image
NE MISLE SE MIJENJATI /

Let 3 reagirao na navodne zabrane koje bi ih mogle dočekati na Eurosongu: 'Volimo zabrane. Od njih nam rastu...'

Image
NE MISLE SE MIJENJATI /

Let 3 reagirao na navodne zabrane koje bi ih mogle dočekati na Eurosongu: 'Volimo zabrane. Od njih nam rastu...'

"To je rock-opera zgužvana u dvije minute"

Za pjesmu "Mama ŠČ!? kazao je da je mirovna i antiratna te da u njoj ima i elemenata mjuzikla "Jalta, Jalta". "To je rock-opera zgužvana u dvije minute koja ima poruku i fascinantne kostime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ideš na natjecanje za ajvar, onda ne šalješ pekmez od šljiva. Napokon smo shvatili i poslali jako ljuti ajvar. Zato je to već sad zapaženo. 

Snimka je poslana i nema nikakvih problema 

Tomislav Štengl kazao je kako je nakon pobjede pjesma poslana u EBU te da je ona objavljena na na svim svojim portalima i društvenim mrežama. Također, BBC je jučer poslao upit za korištenjem naših materijala kako bi promovirao Let 3 u Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne vidim da će se tu nešto dogoditi. Pravilo koje moramo poštovati je - da se radi o nepolitičnom showu i da ne smije biti nikakvih političkih formulacija. Trebamo paziti i da nema eksplicitnih scena budući da Engleska s Eurosongom počinje u 20 sati. Ni jednog ni drugog kod nas nema", naglasio je. 

Hrvoje Horvat podsjetio je da je jedina pjesma zabranjena na Eurosongu bila ona iz Bjelorusije 2021.. Radilo se o pjesmi koja je posprdno govorila o demonstracijama protiv predsjednika Lukašenka. Dragaš je dodao kako "samo psihopati mogu bit protiv pjesme u kojoj psihopat kaže da želi ići u rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s ružama? 

Let 3 nastupa u prvom dijelu prve polufinalne večeri i mogli bi biti u prime timeu - prije 21 sat po britanskom vremenu, napomenuo je Štengl te ponovio kako u nastupu nema ništa sporno ili eksplicitno." A ruže? Sve je to bilo suptilno izrežirano i to su bile sašivene ruže. Sve je na režiseru Eurosonga. Zato postoje probe i generalne probe", zaključili su gosti Otvorenog.

Na koji će se način finalizirati nastup

"Mi ćemo im dati prijedlog. Ne znamo hoćemo li ga malo modificirati s obzirom na to da je u Liverpoolu malo drugačija scenografija. Led ekrani će biti uglavnom u istom obliku. Ali, ako se u Liverpoolu neće žaliti na materijale koje moramo predati do 8. ožujka - ne vjerujem da će biti problema, kazao je Tomislav Štengl.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Dragaš smatra da bi eventualno sporne mogle biti rakete s natpisom 'NJINLE'. 

"Let 3 je u trendingu u Hrvatskoj još uvijek prvi. Gledanost Dore je, otkad smo se vratili u Opatiju - nikad veće. Glasanje publike na telefonima - nikad veće. To je nešto što se dosad nije događalo", zaključio je Štengl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragaš je dodao kako je Dora ove godine iznjedrila nikad više dobrih pjesama i izvođača, a izdvojio je Detour, Barbaru Munjas, Krešu i kisele kiše, The Splittersu i Borisa Štoka.

Emisija je zaključena pozdravom: ŠČ! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledatelji nezadovoljni izborom gostiju

No, mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da je HRT u ovom slučaju jako pristran te da je pozvao samo jednu stranu koja hvali i uzdiže Let 3. Većina gledatelja smatra da HRT kao nacionalna i javna televizija treba biti nepristrana te u ovakvu emisiju pozvati goste različitih pogleda što u sinoćnjoj emisiji nije bio slučaj.

“Zašto niste pozvali nekog tko ima i drugačije mišljenje? Emisija se sada ne zove Otvoreno, nego Zatvoreno”, piše jedna korisnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da baš su odabrani svi koji hvale, a nitko tko je protiv i dok je internet preplavljen negativnim kritikama, tamburaju istu pjesmu i to bez srama, a riječ je o ‘kuhinji'” kao i u svemu. Zar misle da smo takve budale koje ne kuže što se radi, a sramotno za HRT koja ne drži do profesionalnosti, već samo do predstave”, jedan je od komentara.

“Dovesti u studio tri osobe koje govore isto, a nijednu koja bi, ne daj Bože, rekla nešto protiv pjesme. Vrhunsko novinarstvo, nema šta”, dodaje drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo