Play ponuda

VIDEO: / Što sviraju naši susedi, susjedi i komšije

shimmer fallback

Dok čekamo da HP, TBF, St!llnes, Antenat i njihovi 'srodnici' izdaju nove albume i krenu na nove turneje, glad za dobrom glazbom najlakše, najbrže, a i najjeftinije je utažiti u susjedstvu.

17.10.2010.
13:12
Play ponuda

Fijasko festivala Pozdrav iz Beograda! iznenadio je organizatore, ali i posjetitelje, koji su, osim poznatih im i hvaljenih bendova, došli čuti i neka nova imena s beogradske rock-scene.

Dok su zvijezde prve večeri festivala bile Repetitor i Stuttgart Online, daleko najsvježije je zvučao dvojac Multietnička atrakcija.

Samo bas i bubanj te bubnjarov vokal zaslužni su za njihov 'novi rokenrol'. Bubnjar i pjevač Osman Ahmed i basist Demir Ahmetović tvore ovu only drum and bass skupinu, ali za vrijeme njihovog nastupa uživo čini se kao da ih je znatno više na pozornici. Svojom energičnošću u stanju su publiku osvojiti u trenutku, a u prilog im ide eksperimentiranje i sklonost nekonvencionalnim glazbenim formama, kao i činjenica da inspiraciju nalaze u zvuku Šarlo akrobate i Discipline kičme, te sve to znaju dobro promiješati i začiniti s puno humora i osobnosti.

Threesome je beogradski bend koji je trebao nastupiti u sklopu spomenutog festivala, ali nije jer je druga večer bila otkazana. Threesome čine Uroš, Jovana i Pera, koji su zanat ispekli u drugim bendovima te u ovom sastavu 'praše' odličan surf-punk.

Ako volite Bambije voljet ćete i njih, a ako su vam Siščani malo prespori ili dosadni, Threesome ćete obožavati. Njihov surf-rock pršti energijom i trebali biste iskoristiti svaku priliku da ih čujete.

Hrvatima su Slovenci jedna od najdražih tema za ismijavanje, pa kao što živimo u uvjerenju da nemaju pojma o nogometu i da su im najveće glazbene zvijezde naši 'otpisani' Danijela Martinović i Petar Grašo, glazbeno Slovenci imaju svašta za ponuditi, počevši od kultnog Leibacha pa nadalje.

Njihova metal i hard-core scena poprilično je jaka, ali mi vam donosimo nešto sasvim drugačije – Eskobars. Ovaj bend svira rock, a uzori su im The Beatles, The Rolling Stones, Lou Reed, David Bowie, Sex Pistols, The Cure… Eskobars ne čine odlični svirači niti impresivan vokal, ali se radi o bendu koji se isplati čuti ako ste se zaželjeli glazbe lišene svake pretencioznosti i zabavno vam je slušati nekoga kako pjeva na slovenskom.

Bernays Propaganda je najproslavljeniji predstavnik makedonske underground-scene i ubrzo nakon izlaska s matičnog tržišta počeli su s osvajanjem Balkana, ali i šire regije. Mnogi su ih glazbeni kritičari već nakon izlaska prvog albuma proglasili najperspektivnijim mladim bendom u regiji. Njihov post-punk, koji obiluje plesnom energijom, i angažirani tekstovi kombinacija su kojom brzo dopiru do publike.

Sviračko umijeće i zavodljiv Kristinin vokal glavni su aduti ovog benda. Nakon izlaska njihovog prvog albuma Happiness Machines, pozitivne kritike počele su prštati sa svih strana. Njihov drugi album My Personala Holiday također je dobro prošao kod kritike, a sve češći nastupi pravi su dokaz da interes za njihovu glazbu raste. Ne dopustite da vam se dogodi da ste jedini u društvu koji ne zna o kome ili čemu se priča…

Dubioza Kolektiv već šest godina marljivo žari i pali. Njihova prva dva albuma, koja su izdali na engleskom jeziku, pomogla su im da stvore širu bazu fanova, a treći album Firma Ilegal, u kojem su na materinjem jeziku, bez ikakve cenzure i s puno humora, progovorili o korupciji i lošem stanju u državi i društvu, svrstao ih je među najpopularnije bendove u regiji.

Svojevrsni nastavak tog albuma je njihovo posljednje studijsko izdanje 5 do 12, još jedan album na kojem govore o uvijek aktualnim temama na ovim prostorima – nepravdi i nepotizmu. Ovim albumom bend je potvrdio status najveće dub/hip-hop atrakcije na Balkanu. Njihov eksplozivan zvuk i tekstovi koji pozivaju na revolt i bunt prava su energetska bomba koja garantira odličan provod na svakom njihovom koncertu. Bilo da sviraju ispred 200 ili nekoliko tisuća ljudi, osmočlana postava Dubioze u svaki svoj nastup ulaže maksimum. Narod ih s razlogom voli!

Play ponuda
Play ponuda