IZGUBLJEN JE SIGNAL

ZNANSTVENICI SU STRAŠNO ZABRINUTI: Je li sonda Sciaparelli uništena prilikom spuštanja na Mars?

Znanstvenici strahuju da je sonda Schiaparelli izgubljena prilikom pokušaja slijetanja na Mars, piše BBC.

MISIJA USPJELA, LETJELICA NESTALA: Što se dogodilo s ‘landerom’ koji je trebao danas sletjeti na Mars?

Naime, radio signal sa sonde nestao je manje od minute prije očekivanog slijetanja na Crveni planet. Svi sateliti iznad Marsa pokušavaju rasvijetliti što se dogodilo sa Schiaparellijem, ali za sada bez uspjeha.  Jedan američki satelit čak ga je pokušao i dozvati, no odgovora nema.

Postoje indikacije da je sonda prerano odbacila padobran, ali i da su retroaktivne rakete radile svega tri ili četiri sekunde (oubičajeno je 30!), pa nisu usporile pad.

SCIENCE-SPACE-MARS-EUROPE-RUSSIA

Strahuje se, stoga, da je robot razbijen i uništen, iako u Europskoj svemirskoj agenciji još ne razmišljaju o službenoj objavi takvog ishoda. Njihovi inženjeri će prije toga pokušati dokučiti zašto je komunikacija izgubljena i može li se što napraviti da se ona vrati.

Ključni uvid u situaciju doći će sa Schiaparellijevog matičnog broda Trace Gas Orbiter (TGO). Kad je Schiaparelli počeo slijetanje prema površini, TGO je zauzeo  putanju oko Marsa. Također je primao očitanja s robota u spuštanju. Ta očitanja su sada klučna u otkrivanju onoga što se događalo u minutama prije očekivanog slijetanja.

Lander Schiaparelli, poznat i kao Entry, Descent & Landing Demonstrator Module (EDM, modul za ulazak, silazak i spuštanje na tlo), funkcionirao je “savršeno” do određene točke, rekao je voditelj planetarnih misija Andrea Accomazzo.

Međutim, kada se Schiaparelli uz pomoć padobrana ‘prizemljio’ ili bolje reći ‘primarsio’, on se nije ponašao “kako se očekivalo”, rekao je Accomazzo.

“Trebat će neko vrijeme za analizu podataka”, upozorio je Accomazzo i dodao da su primljeni “smisleni” podaci.

Na pitanje iz publike putem postavljeno putem telekonferencije koliki su izgledi da je Schiaparelli još u jednome komadu, generalni direktor ESA-e Jan Woerner kratko je odgovorio “Ne znamo”.

Ako je raspoloženje oko sudbine Schiaparellija tmurno, dobro je barem ono vezanu za zadaće koje TGO obavlja u orbiti oko Marsa. Taj satelit je ključan dio misije formalno nazvane ExoMars 2016, koja se provodi zajedno s Ruskom svemirskom agencijom.

TGO će predstojećih godina proučavati ponašanje plinov poput metana, vodene pare i dušikovog dioksida u atmosferi Crvenog planeta.  Iako su prisutni samo u tragovima, oni bi, posebice kad je riječ o metanu, mogli značiti da na Marsu postoje nekakvi oblici života.

 

 

 

 

 

Povratak na Net.hr