OTKRIO I KAKO / Znanstvenik koji tvrdi da je predvidio katastrofu u Turskoj najavio i potres na Kvarneru? Ekspresno mu odgovorio hrvatski seizmolog

Image
Foto: Facebook screenshot

Rekao je da su 16. i 17. veljače kritični za ‘potencijalne veće seizmološke događaje‘ u centralnom Mediteranu. Označio je na karti područje Istre, Kvarnera i južne Italije

16.2.2023.
13:43
Facebook screenshot
VOYO logo

Nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets iz Harlema na svojem Twitter profilu 3. veljače ove godine, u 13.03 sati objavio je kako će Tursku, odnosno njezin južno-centralni dio u blizini Sirije, Jordana i Libanona, kako je on napisao, "prije ili kasnije" pogoditi potres jačine 7,5 stupnjeva.

Image
SUSTAV RASJEDA /

Seizmologinja: 'Moguće da je potres u Turskoj ubrzao ovaj na Krku. Aktivnost je pojačana'

Image
SUSTAV RASJEDA /

Seizmologinja: 'Moguće da je potres u Turskoj ubrzao ovaj na Krku. Aktivnost je pojačana'

A nakon što je u ponedjeljak, 6. veljače, Tursku pogodio potres jačine 7,8 stupnjeva prouzročivši ogromnu štetu i brojne ljudske žrtve, Nizozemac je napisao kako je potres predvidio po "kretanju planeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimlivo, Hoogerbeets je prije četiri dana u videu na YouTube stranici Instituta Solar System Geometry Survey rekao da su 16. i 17. veljače kritični za ‘potencijalne veće seizmološke događaje‘ u centralnom Mediteranu. Označio je na karti područje Istre, Kvarnera i južne Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ta prognoza u skladu je s onim što se danas dogodilo na Kvarneru koji je u 10.47 sati pogodio snažan potres magnitude 4,8 prema Richteru.

EMSC odbacuje predviđanja

No, EMSC odbacuje tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve dok metoda nije znanstveno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju", napisali su iz EMSC-a na Twitteru.

"Iskreno govoreći, da je netko doista u stanju predvidjeti potrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u znanstvenom radu. Kao i uvijek nakon razornih potresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni!‘, poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmolog Krešimir Kuk je za Danas.hr komentirao ovakva česta predviđanja potresa. Tvrdi da ista ne postoje: "Ona nisu znanstveno i stručno utemeljena i tkogod kaže da ih je predvidio to jednostavno ne stoji".

Također navodi da ako je neko područje seizmičko aktivno, postoji mogućnost potresa. Bilo ono neaktivno godinama. "Netko može reći da je neko područje seizmički aktivno te se tamo realno može očekivati potres, ali to nije prognoza" , kaže pa zaključuje: "za svako je seizmički aktivno područje normalno da do njega dođe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo