Znanstvenici objasnili zašto se tako panično bojimo zubara

Odlazak zubaru jedan je od onih koje najduže prolongiramo kada je riječ o našem zdravlju i osobnoj higijeni. Problem je, osim u zvuku bušice, koja kod većine izaziva jezu i ubrzava rad srca, čini se mnogo veći. Što se u tim trenucima događa već je dugo zagonetka i izaziva znatiželju kod mnogih.

Istraživači u Japanu vjeruju da su sve bliže tom odgovoru nakon što su skenirali mozak sudionika u studiji tijekom čega su im puštali zvukove zubarske bušilice i instrumenta za usisavanje sline koje obično čuju u stomatološkoj ordinaciji.

Ljudi koji se panično boje zubara pokazali su značajne razlike u svojim moždanim rekcijama u usporedbi s onima koji su ipak malo opušteniji za vrijeme pregleda kod zubara, tvrde autori istraživanja objavljenog u San Diegu.

Upravo bi te reakcije mozga na zvukove koje obično čujemo u stomatološkim ordinacijama mogle znanstvenicima dati rješenje kako pomoći onim najuplašenijima u datim situacijama.

”Kao pedijatrijski zubar imao sam jako puno pacijenata, te iz mog osobnog iskustva mogu reći da zvuk bušilice izaziva tjeskobu u svim pacijentima”, rekao je Hiroyuki Karibe sa Sveučilišta Nippom Dental u Tokiju.

Razlika u moždanim aktivnostima

Istraživanje koje je napravio u suradnji s psihijatrima obuhvatilo je 21 ženu i 13 muškaraca u dobi od 19 do 49 godina koji su otkrili koliko se zapravo boje zubara. Nakon toga podijelio ih je u dvije grupe – one koji se zubara panično boje i one čiji je strah podnošljiv. Skenirao je njihov mozak uz pomoć magnetske rezonance, puštajući im zvukove iz zubarske ordinacije. Pokazalo se da se ljudima koji strahuju od odlaska zubaru aktivira potpuno drugo područje mozga nego onima koji se ne boje toliko.

Po istraživanju čak 10 posto populacije pati od tjeskobe kada pomisle na zubara, zbog čega odgađaju pregled sve dok im se zubi potpuno ne pokvare, a bol postane nepodnošljiva, što samo dodatno pogoršava iskustvo odlaska u ordinaciju.

Sve je u glavi, tvrdi profesor Martin Tickle, a bol je zapravo jako rijetka pojava u zubarskim ordinacijama.

”Ono što zapravo najčešće i najsnažnije izaziva bol je strah i tjeskoba, a upravo su ti prestrašeni pacijenti četiri puta više skloniji iskusiti bol nego pacijenti koji su u ordinaciju ušli s manjim strahom”, rekao je Tickle.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr