ZEMLJINO MAGNETSKO POLJE OTIMA SE KONTROLI: / Kreće se brzo i gura Sjeverni pol bliže Sibiru, nitko nije siguran zašto

Čini se kao da se Zemljino magnetsko polje, koje je osnova za globalne navigacijske sustave, otima kontroli, pa gura Sjeverni pol bliže Sibiru

11.1.2019.
21:35
US Navy
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zemljino magnetsko polje, osnova za suvremene globalne navigacijske sustave, stalno je u nekom stanju promjene. Kako piše RT, čini se kao da se otima kontroli, tako da gura Sjeverni pol bliže Sibiru, a nitko nije siguran zašto se to događa.

Polje se mijenja dok teku rastaljeni metali koji okružuju Zemljinu čvrstu željeznu jezgru, stvarajući električne struje i odgovarajuće magnetsko polje. Kao rezultat toga, magnetski polovi imaju tendenciju laganog pomicanja.

Međutim, znanstvenici ne znaju uzrok brzog pomicanja magnetskog polja.

Ubrzano kretanje magnetskog pola

Sjeverni magnetski pol prošle je godine prošao preko Međunarodne datumske granice brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990-ih.

Sad kada se nalazi na istočnoj polutki, udaljava se od Kanade i približava se Sibiru.

Znanstvenici misle da bi brzi mlaz tekućeg željeza ispod Kanade mogao biti odgovoran za kretanje pola, slabeći magnetsko polje i dopuštajući Sibiru da privuče pol.

Potrebno ažuriranje Svjetskog magnetskog modela

Općenito, Svjetski magnetski model (WMM) ažurira se u petogodišnjim intervalima kako bi suvremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetskom polju. Trebao se ažurirati 2020. godine, no do 2018. toliko se poremetio da potrebno hitno ažuriranje.

Istraživači iz British Geological Survey i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), rade na popravljanju WMM-a koristeći podatke od zadnje tri godine, uključujući i puls iz 2016. godine koji je odbacio točnost njihova zadnjeg modela.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali