Play ponuda

ZANIMA IH ŠTO ĆE SE DOGODITI: / Potpalit će veliki požar u svemiru

Image
Foto: Thinkstock

Ako se ljudi ikad budu namjeravali ozbiljnije proširiti i dalje od našeg planeta, bit će potrebno još puno eksperimentiranja.

20.3.2016.
10:00
Thinkstock
Play ponuda

"Razumijevanje vatre u svemiru bio je fokus brojnih eksperimenata tijekom godina", objasnio je na konferenciji za tisak NASA-in predstavnik Gary Ruff, dodajući kako prijašnji testovi nisu bili ni približno veliki da bi nam pružili pravilnu sliku što bi se dogodilo u slučaju da dođe do pravog svemirskog požara.

Misteriozni NASA-in avion vratio se na Zemlju nakon dvogodišnje tajne misije

shimmer fallback

Misteriozni NASA-in avion vratio se na Zemlju nakon dvogodišnje tajne misije

shimmer fallback

Misteriozni NASA-in avion vratio se na Zemlju nakon dvogodišnje tajne misije

Službeni naziv projekta je Eksperiment požara na svemirskom brodu I (Spacecraft Fire Experiment-I, ili Saffire-I). Za testiranje će se koristiti svemirski brod bez posade, konkretno kapsula Orbital ATK Cyngus.

Požar će započeti daljinskim upravljanjem, a zatim će se koristiti razni senzori i instrumenti kako bi izmjerili što se sve događa dok se plamen ne ugasi. Sve bi moglo trajati samo 20 minuta, kaže NASA, a projektni se tim nada kako će ostati dovoljno od svemirske kapsule da je poslije pokupe u jednom komadu.

"Unatoč desetljećima istraživanja izgaranja i procesa gorenja u smanjenoj gravitaciji, bilo je jako malo eksperimenata koji su direktno proučavali sigurnost protupožarnih sustava u svemirskom brodu pod uvjetima niske gravitacije", objašnjava tim.

shimmer fallback
shimmer fallback

NASA se nada kako će podaci koje prikupi moći koristiti kako bi izgradila svemirske brodove još otpornije na moguće požare, kao i da će moći kreirati prikladnije načine odgovora u slučaju da se takav incident ipak dogodi. Istovremeno će se provjeravati i zapaljivost raznih materijala u uvjetima niske gravitacije.

Inžinjeri koji sudjeluju u eksperimentu kažu kako ne žele samo povećati sigurnost budućih svemirskih misija, već žele istražiti i načine sprečavanja požara u rudnicima, zrakoplovima, podmornicama i drugim sličnim zatvorenim prostorima. Poput mnogih drugih NASA-inih istraživanja, rezultati testiranja biti će korisni za razna područja, kako na Zemlji, tako i u svemiru.

Ukupno se planiraju tri leta i eksperimenta, i dok znanstvenici priznaju da će im trebati još puno podataka kako bi u potpunosti shvatili kako vatra djeluje u svemiru, i ovo je početak. Koristiti će potpuno zatvorenu kutiju u kojoj će se nalaziti dugačka vrpca kompozita od pamuka i fiberglasa za pokretanje vatre, a zatim će videokamere i senzori mjeriti ugljikov dioksid, kisik, toplinu i temperaturu.

Stvaranje požara u svemiru i promatranje kako bore samo je jedan od brojnih eksperimenata koje NASA planira za budućnost. Ova je svemirska agencija izjavila medijima kako će istraživari 3D printanje, robotske ruke-hvatalice i mikrometeore kada krene slijedeća misija snabdijevanja ISS-a.

Evo video prijašnjeg NASA-inog eksperimenta s vatrom u svemiru:

Play ponuda
Play ponuda