Više od 25 godina sudjeluju u medicinskom istraživanju!

Liječnik i istraživač Franz Halberg je još prije 60 godina osmislio termin ‘cirkadijalni ritmovi’ kojim je objasnio da mehanizam ljudskog tijela reagira i ovisi o izmjenama dana i noći, odnosno da nema veze s 24-satnom podjelom dana.

Kada je Halberg prije 60 godina objavio svoju teoriju, mnogi su odmahivali rukom. Danas je teorija ovog 93-godišnjaka priznata, a on sam još uvijek provodi testiranje – posljednjih 25 godina mjeri svoj tlak svaki dan, i to svakih pola sata!

“Jedno mjerenje tlaka godišnje može vam samo otkriti da ste i dalje živi”, kaže Halberg za Glas Amerike.

Halberg, naime, smatra da se puno više o zdravlju pojedinca može saznati redovitim mjerenjem tlaka. Vjeruje mu desetine znanstvenika širom svijeta koji također prate svoj krvni tlak već 25 godina.

Kad ne nosi tlakomjer, osjeća se gol

Halberg tako uvijek na ruci nosi tlakomjer zavezan oko ruke, s pumpicom koja je smještena u džepu. Nakon 25 godina nošenja tog instrumenta oko ruke, kaže da ga više ne primjećuje, kao ni njegovi kolege.

“Ugledni profesor je napisao da kad ga ne nosi, da se osjeća golo”, otkriva Halberg. Svoje kolege naziva ‘testnim pilotima’, a smatra da će istraživanje biti od koristi za one koji npr. rade u smjenama i noću.

“Krvni tlak je doživotni stres-test. On vam govori kad ste nesretni i kad ste u opasnosti od dobijanja srčane bolesti”, kaže Halberg.

Povratak na Net.hr