VIDEO: Objavljena snimka kita koji nikad prije nije viđen

Mesoplodon traversii vrsta je kita koja je toliko rijetka da je nitko nije vidio živu. Pronalazak dviju lešina na obali Novog Zelanda dokaz je, pak, da vrsta i dalje postoji.

Dvije lešine ženke duge pet metara i mladunčeta pronađena su na plažu u Novom Zelandu, a što je znanstvenicima poslužilo kao dokaz da vrsta još uvijek nije izumrla.

Mesoplodon traversii vrsta je kita koja je otkrivena 1872. godine nakon što su pronađeni ostaci ovih morskih životinja na jednom otoku u Tihom oceanu, no do sada nije zabilježeno da ih je itko ikada vidio, Kako piše Fox News.

Prije ovog pronalaska, jedini dokaz za postojanje vrste bile su lubanje pronađene na Novom Zelandu pedesetih godina te 1986. u Čileu.

Ženka i mladunče pronađeni su još u prosincu prošle godine na sjeveru Novog Zelanda, no tada se smatralo kako pripadaju drugoj vrsti kljunastih kitova, no DNK analiza to je uskoro opovrgnula.

Kako nikada nisu viđeni, o ovim se sisavcima malo toga i zna. Pretpostavlja se kako se hrane lignjama i manjim ribama te da žive i umiru u dubini oceana, a zbog čega se rijetko i viđaju ili nasukavaju na obalu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr