VIDEO: Čovjek i robot čavrljaju u svemiru!

Svi su svjetski mediji u petak objavili vijest o malenom humanoidnom robotu Kirobu, koji je početkom ljeta stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) te tamo počeo razvijati odnos s japanskim astronautom Koichi Wakatom.

Naime, kompanija koja je proizvela Kiroba je objavila video koji pokazuje kako Kirobo i astronaut časkaju na japanskom jeziku. Primjerice, Wakata pita robota kako podnosi nultu gravitaciju. “Naviknuo sam se, sad nema problema”, odgovara robot.

Posebnost Kiroba je ta što je programiran da procesira postavljena pitanja i bira riječi iz svog vokabulara te konstruira odgovor, umjesto da koristi već programirane odgovore.

Tvorac Kiroba, Tomotaka Takahashi, objasnio je da autonomne funkcije robota znače da nitko ne može znati kako će Kirobi odgovoriti na postavljena mu pitanja. Kazao je i kako je u početku Kirobi imao nezgodnih pauza te je astronaut Wakata morao govoriti sporije, ali da su razgovori kroz vrijeme počeli biti fluentniji.

“Kroz slojeve komunikacije smo uspjeli vidjeti prve razine odnosa koji se stvara između čovjeka i robota, te mislim da je to naš najveći uspjeh”, rekao je Takahashi.

Kirobo će se na Zemlju vratiti krajem 2014. godine.

//www.youtube.com/embed/A4hEwkNUeAo

Povratak na Net.hr