Uskoro kreće projekt kloniranja mamuta!

Uskoro u Rusiji započinje jedinstveni eksperiment. Znanstvenici će prvi puta pokušati klonirati mamuta. To će omogućiti nedavno pronađena meka tkiva i krv ove životinje, koja je ostala netaknuta u vječnom ledu, kažu stručnjaci jakutskog Instituta za primijenjenu ekologiju Sjevera.

Hoće li kloniranje biti moguće, pokazat će analize krvi i tkiva životinje, jer su za uspjeh cijele operacije potrebne žive stanice. Naime, iako su mamute na ruskom Sjeveru pronalazili već više puta, za sada odgovarajući materijal nije pronađen, prenosi Ruski vjesnik.

No, mamut kojeg su znanstvenici iskopali na Novosibirskim otocima ulijeva velike nade. To su najbolji ostaci koji su ikada dospjeli u ruke znanstvenika po kvaliteti očuvanosti mekog tkiva. Mamut je upao u jamu, do polovine je bio u vodi koja se ubrzo sledila i od tada se nije otapala. Komadi mesa su vrlo dobro sačuvani, imaju crvenu boju, sačuvana je tekuća krv koja se nagomilala i konzervirala u prazninama strukture leda. Mamut je star najmanje 10 tisuća godina.

Projekt u rukama kontroverznog znanstvenika

Prva etapa ovog rusko-korejskog projekta odvijat će se u Jakutsku. Stvara se zajednički laboratorij za proučavanje stanica pronađenih životinja. Opremu sveučilištu daje korejska strana, a sveučilište daje prostor. Zatim, ako rezultati budu pozitivni, eksperiment će se premjestiti u Seul. Samo tamo postoji iskustvo i tehnologija koji na kraju mogu dovesti do kloniranja mamuta.

Hwang Woo-Suk, voditelj istraživanja s korejske strane, kontroverzni je znanstvenik koji je svojedobno priznao da su rezultati u jednom njegovom istraživanju bili lažni. No, on je i prvi znanstvenik u svijetu koji je klonirao primjerak psa, a 2011. godine i vuka te kojota. Ni on, ni ruski znanstvenici nemaju ambiciju obnoviti populaciju sibirskih mamuta, jer bi za to trebalo klonirati najmanje 30 različitih primjeraka, što je potpuno nerealno. Ako im za 10-15 godina pođe za rukom klonirati bar jednog, to će biti senzacija i velik uspjeh.

Povratak na Net.hr