Teflonska tava , jedan od simbola modernog domaćinstva, u idućih nekoliko godina mogla bi otići u povijest, piše Jutarnji list. DuPont, jedan od najvećih svjetskih proizvođača i vlasnik patenta, do 2015. odustat će od sadašnje tehnologije proizvodnje teflona.
Već ove godine DuPont i još 7 američkih kompanija trebali bi za 95 posto reducirati uporabu perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koja se koristi u proizvodnji teflona.
Kompanija DuPont počela je proizvoditi teflon još četrdesetih godina prošlog stoljeća kao materijal kojim se oblažu površine tava i zdjela za kuhanje, kako bi se spriječilo lijepljenje hrane.
Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2005. zaključila je da je PFOA vjerojatno kancerogena. EPA je zatim vodila sudski proces protiv DuPonta jer je kompanija prikrivala rezultate studija koje su upućivale na štetnost PFOA-e. Nakon plaćenih 16,5 milijuna odštete, DuPont je pristao na sporazum koji njega i još 7 američkih tvrtki obvezuje da do 2015. u potpunosti promijene tehnologiju proizvodnje teflona, navodi Jutarnji.
Koje posuđe izabrati?
- Čelik: odličan za sve tipove kuhanja, čak i na vrlo visokim temperatura.
- Aluminij: prikladan za sve tipove kuhanja, ali ne preporučuje se ostavljati prekiselu hranu
- Željezo: vrlo otporno. Nakon pranja, odmah je osušite
- Bakar: koristiti na umjerenoj temperaturi. Ne čistiti bakrene posude s jakim spužvicama koje ih mogu oštetiti. Zamijeniti bakreno posuđe ako zamijetite ogrebotine