UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

TAKO SLATKE, A TAKO OKRUTNE: Vidre ubile majmuna pred šokiranim gledateljima

Ljudi bi uvijek trebali biti oprezni da ne pretjeraju kod pridavanja ljudskih karakteristika životinjama niti bi trebali primjenjivati naš osjećaj moralnosti na prirodu. Pa bi u skladu s tim ove vidre mogli nazvati izopačenim malim zlikovcima.

Video snimljen prije nekoliko godina prikazuje skupinu vidre koje su u zoološkom vrtu u Bronxu u New Yorku utopile majmuna, piše IFLScience.  Snimka je nastala na izložbi JungleWord, na kojoj su se jedni uz druge našle azijske malošape vidre i javanski lutung majmuni.

Javanski lutunzi (Trachypithecus auratus) su ranjiva vrsta porijeklom iz istočne Jave, Balija, Lomboka, Palau Sempua i Nusa Barunga.

Video prikazuje skupinu vidri koje su navalile i utopile uspaničenog majmuna, dok njegovi uznemireni drugovi gledaju, vrište i pokušavaju ga spasiti.

Nije jasno zašto su se vidre tako ponašale ni kako je majmun dospio u vodu, no stvari ne izgledaju previše dobro za nesretnog primata.

Rat između majmuna i vidri je dugačak i krvav. U zoološkom vrtu u Bristolu, u Velikoj Britaniji, vidre su ubile i pojele ugroženog zlatnolavog tamarina, nakon što je majmun upao u jezerce.

Možda je to samo nekoliko loših vidri, rekao bi netko. Na žalost, ovo je samo početak popisa njihovih razvratnih nedjela.

Zna se za slučajeve vidri, morskih vidri u ovom slučaju, koje siluju bebe tuljana do smrti. Također su poznate po tome da drže bebe vidre za taoce dok majka ne “plati” otkupninu u hrani.

Njihova izopačenost je usporediva samo s jednako slatkim adelijskim pingvinom, čiji su kanibalizam i seksualno agresivno ponašanje bili toliko nevjerojatno šokantni kada su prvi put otkriveni 1912. godine da znanstvenici nisu htjeli objaviti svoja zapažanja.

Povratak na Net.hr