DOBA VELIKIH OTKRIĆA

MISTERIJ NA DNU OCEANA: Pronađen davno izgubljeni brod legendarnog Vasca da Game?

Brod koji je sudjelovao u europskoj plovidbi u Indiju pronađen je blizu obala Omana, prenosi Sputnik News.

Sada je gotovo sigurno kako je pronađena olupina upravo Esmeralda, brod koji je sudjelovao u ekspediciji legendarnog portugalskog moreplovca Vasca da Game na njegovom drugom putu u Indiju (1502. – 1503.). Ako se pretpostavke arheologa pokažu točnima, bio bi to najstariji otkriveni brod iz europskog Doba velikih istraživanja.

Portugalski istraživač i njegova flota uspostavili su Carreira da India, morsku rutu do Indije tijekom njegove prve ekspedicije koja je trajala od 1497. do 1499. godine, i koja je uspostavila prvi pomorski put između Europe i Azije.

Na da Gaminom drugom putovanju u Indiju, Esmeralda i Sao Pedro bili su vodeća plovila odreda od pet brodova, koji je ujedno predstavljao i četvrtu portugalsku flotu koja je patrolirala Indijskim oceanom.

Ti su brodovi, kojima su zapovijedali da Gamini ujaci Vincente i Brás Sodré, ostavljeni kako bi ometali trgovinu između Indije i Crvenog mora, te da ih je potopila oluja uz sjevernoistočnu obalu otoka Al Halanija, kod Omana.

“Skupi gubitak brodova i njihovog dragocijenog tereta, kao i smrt braće Sodré, detaljno je zabilježena priča koja se tijekom stoljeća puno puta prepričavala”, napisao je tim znanstvenika o svome otkriću. “Stoga je naše istraživanje moglo koristiti bogatu i ekstenzivnu dokumentaciju da gaminog putovanja u Indiju 1502.-1503., koje je uključivalo i nasilno ratovanje i piratstvo koje je vršio nezavisni odred Sodré, te tragičan kraj Esmeralde i Sao Pedra u snažnoj oluji.”

Tisuće predmeta su do sada pronađeni u olupini, uključujući i portugalske zlatnike i srebrnjake koje je kralj Manuel I. posebno iskovao za trgovinu s Indijom.

Brodsko zvono najstariji je primjerak ikada pronađen i nosi slovo M i broj 498, za što znanstvenici smatraju da znači 1498. godinu.

Povratak na Net.hr