Play ponuda

SVEMIRSKA POSTAJA USKORO ĆE PASTI NA ZEMLJU: / Za nekoliko tjedana pada Tiangon-1, 'opasna zona' je na samoj granici s Hrvatskom

Image
Foto: South China Morning Post

Ako ne želite da po vama padaju komadi svemirske letjelice, početkom travnja možda ne biste trebali putovati na jug.

7.3.2018.
18:42
South China Morning Post
Play ponuda

Kineska svemirska postaja Tiangong-1, koja je već neko vrijeme izvan kontrole zemaljske ekipe, trebala bi pasti na Zemlju početkom travnja, zaključili su stručnjaci, piše Mirror.

Opasno gorivo

Iako će se većina ove svemirske letjelice od 8,5 tona raspasti pri ulasku u atmosferu, neki komadi težine i do 100kg mogli bi pasti na Zemlju. Ono što pruža najviše razloga za zabrinutost jest činjenica da svemirska postaja sadrži raketno gorivo hidrazin, koji koji u slučaju dugotrajnijeg izlaganja može prouzročiti oštećenja jetre i živčanog sustava.

Tiangong-1, ili Nebeska palača-1, je na putanji koja će svoj put završiti udarom u Zemlju još od 2016., kada je Kina izgubila kontrolu nad njom. "Postoji mogućnost da manja količina dijelova Tiangonga preživi let kroz atmosferu te udari u tlo", objašnjava Aerospace, tvrtka za tehnnički i znanstveni razvoj koja pomaže NASA-i. "Ako se to dogodi, svi 'preživjeli' dijelovi pasti će unutar područja velikog nekoliko stotina kilometara uz zamišljenu crtu koju svemirska postaja nadlijeće.

Ne putujte na jug

shimmer fallback
shimmer fallback

Kao što se vidi na karti, 'opasna' zona obuhvaća i područje tek malo južnije od Hrvatske.

Čak i ako se nalazite u području s najvećom vjerojatnošću pada (žuti dijelovi karte) šanse da vas pogodi dio svemirskog broda su oko milijun puta manje od šanse da dobijete na lutriji, tvrde iz Aerospacea.

"U povijesti svemirskih letova niti jedna osoba nije ozlijeđena ostatcima svemirskih letjelica koji su pali na nju. Zabilježena je samo jedna osoba koju je pogodio djelić svemirskog otpada, no srećom, niti ona nije ozlijeđena.

U orbiti već smještena zamjena

POTPUNO IZVAN KONTROLE: Kineska svemirska postaja će pasti na Zemlju. Nitko ne zna točno gdje…

Image
POTPUNO IZVAN KONTROLE: /

Kineska svemirska postaja će pasti na Zemlju. Nitko ne zna točno gdje...

Postaja Tiangong-1 u stanju je pružiti smještaj trojici astronauta no glavna joj je svrha bila služiti kao protopip za buduće svemirske poduhvate. Lansirana je 2011. ali Kina 2016. gubi kontrolu nad njom.

Kina nije željela previše komentirati stanje izgubljene postaje, već je samo prošle godine šturo izvjestila kako će se postaja srušiti na Zemlju između kraja 2017. i početka 2018. U međuvremenu, Kina je u orbitu već smjestila novu postaju, Tiangong-2, kojoj će se naknadno poslati dodatne sekcije, jer je kao i Međunarodna svemirska postaja modularne građe.

Play ponuda
Play ponuda