Struju dobivaju iz morskih valova

Dugoročne prognoze govore da energija morskih valova može zauzeti veliki udio u proizvodnji električne struje, ali razna tehnička rješenja su uglavnom još na početku. Ipak, idilično mjestašce u Baskiji, na atlantskoj obali, otvorilo je prvu takvu komercijalnu elektranu.

Postrojenje u španjolskom Mutrikuu ogledni je primjer korištenja energije mora za proizvodnju struje. Nedavno je postrojenje od 300 kilovata pušteno u pogon i danonoćno proizvodi električnu struju, a zasad strujom opskrbljuje oko 600 ljudi. Elektrana se nalazi u lukobranu, i izvan vode je nevidljiva.

Vlasnik postrojenja, baskijski EVE (Ente Vasco de la Energia), namjerava atlantsku obalu koristiti za takva postrojenja. Dali su procijeniti potencijal valova na tom području i došli do zaključka da bi se čak deset posto potreba za električnom strujom na tom području moglo pokrivati iz morskih valova, piše Deutsche Welle.

Inače, princip dobivanja energije iz morskih valova je jednostavan. U lukobranu se nalaze šupljine koje su otvorene prema moru. Valovi zapljuskuju šupljine i izazivaju strujanje zraka koje pokreće specijalne turbine. Naravno, koristi se i strujanje prilikom povlačenja valova.

Elektrane i na otvorenom moru

U svijetu postoji oko 60 projekata korištenja energije morskih valova. Po mišljenju istraživača valova Franka Neumanna iz Wave Energy Centra u Lisabonu, takozvana OWC-postrojenja kao u španjolskom Mutrikuu, trenutno imaju najbolje izglede za etabliranje na tržištu. No, neki stručnjaci smatraju da smisla imaju i postrojenja na otvorenom moru, koja mogu koristiti jače valove i tako proizvoditi više struje. No, tehnički izazovi su vrlo veliki i samo rijetki takvi projekti već proizvode električnu struju.

Frank Neumann osobito perspektivnom smatra tehniku takozvanih bova. One koriste energiju valova na otvorenom moru, poput pumpe, i struja se proizvodi na licu mjesta. Trenutno u svijetu ima desetak projekata s bovama koji eksperimentiraju s različitim tehnikama, kaže Neumann.

Vezani članci:

arti-201101250782006
arti-201105230510006
arti-201107010141006

Povratak na Net.hr