Eksperiment je po prvi put dokazao ovakvo djelovanje atrazina za kojeg je već poznato da remeti hormonalnu ravnotežu i sumnjiči se za opadanje broja vodozemaca širom svijeta.

"Mužjaci izloženi atrazinu kemijski su kastrirani i potpuno feminizirani kao odrasli," rekao je Tyrone Hayes sa Sveučilišta California Berkeley.

Već je bilo poznato da ova kemikalija ometa razvoj žaba i da kemikalija utječe da se kod žaba razviju muški i ženski organi (hermafroditi). No nova studija s 40 žabaca pokazala je da proces ide i dalje.

"Prije smo znali da imamo manje mužjaka nego je to potrebno i da imamo hermafrodite. Sad smo dokazali da su mnoge ženke zapravo mužjaci promijenjena spola. Atrazin je uzrokovao hormonalnu neravnotežu i razvili su se u krivi spol," rekao je dr. Hayes.

"Oko 10 posto izloženih mužjaka razvili su se u ženke koje su se parile s preostalim mužjacima i proizvodile jajašca," zaključili su istraživači.

Može li do istog djelovanja doći i kod ljudi? Žablja koža može apsorbirati kemikalije lakše, a one se doslovno kupaju u zagađenoj vodi. EU zabranila je atrazine još 2004. no u SAD-u i drugim zemljama još ga koriste. Godišnje samo u SAD-u potroše više od 36.000 tona ove kemikalije i često ga nalaze u podzemnim i površinskim vodama.

U Hrvatskoj atrazin nije zabranjen. Nalazi se na službenoj listi otrova koji se mogu stavljati u promet odobrenoj od Ministarstva zdravstva (NN 27/99). Na tržištu se nalaze mnogi pesticidi s dozvolom slobodne prodaje koji sadrže atrazin: Primextra Gold 720 Sc, Gesaprim 50 WP, Bravo Radazin T, Clap, Radazin T-50 i Radazin WP-50. A prema hrvatskome Zakonu o vodama dozvoljena koncentracija atrazina u pitkoj vodi (0.1 mikrogram na litru) je upravo količina atrazina kojom profesor Hayes u laboratorijskim uvjetima izaziva spolne malformacije u žaba.