SENZACIONALNO OTKRIĆE - POSTOJI ŽIVOT NA VENERI?! / Postoji šansa da su neka bića preživjela nemoguće uvjete

Iako se Venera zbog svoje izrazito visoke temperature te otrovne atmosfere smatra mrtvim planetom,

14.9.2020.
22:42
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Astronomi su pronašli senzacionalno otkriće u Venerinoj atmosferi, koje bi moglo naslutiti da na tom planetu ima života. Naime, istraživači sa Sveučilišta u Cardiffu među oblacima na 50 kilometara visine pronašli su tragove plina, odnosno fosfane. Otkriće ne bi bilo toliko zanimljivo da postoji više prirodnih procesa kojima su oni mogli nastati, no ovako je jedini zaključak da su oni proizvod nekog organizma, piše Guardian.

Preživjeli nemoguće uvjete?

Istodobno, ova je spoznaja otvorila mogućnost da se na planetu nalaze živa bića koja nisu ubile vrlo visoke temperature od 460 Celzijevih stupnjeva te izrazito otrovna atmosfera koja se sastoji od ugljičnog dioksida i čestica sumporne kiseline. Naime, Venera je tijekom dvije milijarde godina imala umjerenu klimu i ocean, no zbog sadašnjih se uvjeta planet smatra mrtvim.

"Nevjerojatno je i pomisliti da bi nešto moglo živjeti okruženo s toliko sumporne kiseline. No, svi geološki i fotokemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli proizvesti fosfane kakve smo vidjeli", smatra profesorica Jane Greaves, voditeljica istraživačkog tima koji je otkrio fosfane.

Otkrili ih dvaput

Njih na Zemlji otpuštaju mikrobi u okolišu siromašnom kisikom, a u Sunčevom sustavu oni nastaju u unutrašnjosti Jupitera i Saturna, pa se zbog iznimno ekstremnih uvjeta u kojima nastaju, smatraju jednim od obilježja života. Greaves i njen tim su promatrali Veneru s dva teleskopa smještena na Havajima i u Čileu te su u oba navrata zamijetili fosfane u Venerinoj atmosferi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali