UVJEREN U USPJEH

REVOLUCIONARNI PODUHVAT: Prva transplantacija glave uz pomoć virtualne stvarnosti

Svaki put kada se pojave u vijestima, planovi Sergia Canavera o izvršenju prve transplantacije glave zvuči sve više i više poput znanstvene fantastike.

Neurokirurg koji vješto koristi medije nedavno je otkrio kako će njegov tim koristiti virtualnu stvarnost (VR) kako bi pomogao pacijentima prlazak u ‘novi svijet’ nakon operacije, piše IFLScience.

TRANSPLANTACIJA GLAVE: Liječnici već imaju dobrovoljca, Rusa Valerja Spiridonova

Dr. Canavero nada se da će uspjeti obaviti uspješnu transplantaciju glave do kraja 2017. Njegov tim namjerava spojiti odrezanu glavu živog čovjeka na tijelo donatora s mrtvim mozgom tijekom 36-satne kirurške operacije koja će uključivati složeno prespajanje prerezane leđne moždine i vratne žile.

Umanjivanje stresa i šoka

Kritičari ovog projekta (kojih je podosta) kažu kako bi procedura mogla prouzročiti nepoznate količine emocionalnog stresa i duboke psihološke zbunjenosti kod pacijenta. Jedan je doktor čak izjavio kako bi pacijentu moglo biti “gore nego da je umro”.

Kako bi odgovorio na te kritike, Canavero i njegov tim odlučili su se okrenuti virtualnoj stvarnosti (VR) kako bi olakšali pacijentu prelazak u novo tijelo.

Posbna dizalica, u sklopu s VR tehnologijom omogućuje paraliziranom pacijentu da se navikne na samostalno hodanje i ostale motoričke pokrete prije operacijeFoto: Inventum Bioengineering Technologies

A tehnološka tvrtka Inventum Bioengineering Technologies razvila je upravo takav VR sustav. Posebna dizalica držati će pacijenta uspravno, i pomoći pri simuliranju osjećaja hodanja i svjesnog korištenja motoričkih funkcija, kao i u pripremi pacijenta na šok nakon što se ugleda u tuđem tijelu. Pacijent će biti pripreman na sve to mjesecima prije operacije pomoću VR sustava.

“Sustav virtualne stvarnosti priprema pacijenta na najbolji mogući način za novi svijet s kojim će se suočiti u svom novom tijelu”, kaže Canavero. “Svijet u kojem će ponovo biti u stanju hodati.”

 

VR omogućuje sudjelovanje i pacijentu

Canaverov tim se nada da će uspjeti izvršiti ovu revolucionarnu operaciju na Valeriju Spiridonovu, 30-godišnjem Rusu s mišićnom atrofijom.

“Simulacije pomoću virtualne stvarnosti izuzetno su važne jer takav sustav omogućuje pacijentu da i sam sudjeluje u ponašanju te da uči brzo i učinkovito. Kao informatičkom znanstveniku jasno mi je kako se radi o važnoj tehnologiji za ovaj projekt”, izjasnio se Spiridonov o TV tehnologiji.

Unatoč tome što je većina medicinske zajednice skeptična prema ovome projektu, Canavero je i dalje uvjeren u njegov uspjeh, a najavio je kako će se operacija najvjerojatnije izvršiti u Britanji.

Povratak na Net.hr