TA DIVNA STVORENJA

RAZVALJENI LEMURI: Ovi primati su pronašli način da se drogiraju, ali ne želite ga isprobati

Ako ste mislili da su ljudi bili jedini pripadnici životinjskog carstva koja uživaju u ludom ‘tripu’, malo ste se prevarili.

Dio epizode Nestašno BBC-jeve serije Špijun u divljini prikazuje lemure koji nježno grickaju otrovne stonoge kako bi ih potaknuli na lučenje koktela kemijskih spojeva, kojima ipak dominira smrtonosni cijanid, a kojim se brane od grabežljivaca.

BBC EMITIRAO HOROR SNIMKU IZ ŽIVOTINJSKOG CARSTVA: Potjera zmija za malom iguanom šokirala gledatelje

No, razlog zašto ovi naši dlakavi daleki rođaci to ipak rade, kaže pripovjedač, je činjenica da ih nakon što gricnu stonogu i ona počne lučiti cijanid, lemuri počnu jako sliniti i onda tu mješavinu utrljavaju u svoje krzno, kako bi se obranili od kukaca, prije svega, od komaraca koji uzrokuju malariju.

Pripovjedač također naglašava da su “sumnjivo oduševljeni cijelim procesom”. A njihovo oduševljenje zapravo i ne čudi jer se lemuri usput strahovito nadrogiraju.

DAVID ATTENBOROUGH JE USPIO: ‘Najbolji dokumentarac o prirodi ikad snimljen’ pregazio je slavni reality show

Kad pogledate video, vidjet ćete da ponašanje životnja samo nekoliko trenutaka nakon uzimanja toksične tekućine postaje nepredvidivo, sline i nekontrolirano drhte neposredno prije ulaska u stanje nalik transu u kojem počnu kljucati.

Povratak na Net.hr