U studiji objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medicine navodi se da su aktivni pušači ili osobe koje su pušile u prošlosti osjetljivije na koronavirus, odnosno imaju veću šansu da se zaraze.

"Razumijem da bi netko mogao pomisliti da je ovo nepravedno. No, pušači koje obole od covida-19 mogli bi se jako razboljeti", rekao je dr. Samuel Kim govoreći o tome da se pušače treba prije cijepiti.

Otkriće nije iznenađujuće

"Otkriće da je pušenje povezano s povećanim rizikom od lošeg ishoda kod oboljelih od covida-19 nije iznenađujuće. Pušenje inducira strukturne promjene u respiratornom traktu i utječe na imunološki odgovor prilikom infekcije", pojasnio je koautor studije dr. Joe Zein, pulmolog s klinike Cleveland.

Istraživači su dodali da su pušači osjetljivi i na druge bolesti. To uključuje visoki krvni tlak, bolest koronarnih arterija i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, što dodatno povećava rizik od loših ishoda.

Razlika između pušača i bivših pušača

Nalazi pokazuju da su pacijenti oboljeli od covida-19, a koji su pušili više od 30 godina (brojka dobivena množenjem broja kutija dnevno s godinama pušenja) imali 2,25 veće šanse za hospitalizaciju. Uz to, takvi pacijenti imali su 1,89 puta veće izglede za smrtni ishod od osoba koje nikad nisu pušile, prenosi Business Line.

Doktor Zein rekao je da je ponekad teško utvrditi vezu između pušenja i lošijih ishoda covida-19 jer u medicinskim kartonima kod nekih pacijenata je navedeno da nisu nikada pušili, iako je zapravo riječ o bivšim pušačima.

Situaciju oko koronavirusa u Hrvatskoj i u svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.